Vremea se încălzește treptat. Vom avea temperaturi de primăvară

De Oana Dinu, pe
După câteva zile de ploi înghețate și polei, vremea se încălzește treptat. Se așteaptă temperaturi de primăvară la începutul lunii februarie. 

Meteorologii anunță vreme extrem de frumoasă pentru începutul lunii februarie în majoritatea regiunilor. Se semnalează valori termice ce pot ajunge chiar și la 14 grade Celsius, conform ANM.

Vremea în țară

Dacă la sfârșitul lunii ianuarie, valorile termice se încadrează în normalul perioadei în zona Banatului, din luna februarie, vremea va fi deosebit de caldă. În intervalul 2 – 5 februarie se estimează temperaturi cuprinse între 9 și 12 grade pe timp de zi. Regimul termic nocturn se va menține în jurul valorii de 0 grade, exceptând intervalul 3 – 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale de 4 – 5 grade.

Procesul de încălzire va influența temperaturile și în Transilvania, unde se vor înregistra valori termice diurne de 8 – 12 grade Celsius și temperaturi nocturne de 0 – 2 grade, mult mai ridicate decât normalul acestei perioade. În afara intervalului 2 – 5 februarie, vremea va fi normală pentru prima decadă a lunii februarie, cu maxime de 2 – 6 grade și minime -6/-1 grad. Ultimele zile din ianuarie aduc șanse ridicate de precipitații.

În Maramureș, până la jumătatea lunii ianuarie se vor înregistra valori medii diurne de 3 – 5 și nocturne de -4/-1 grad. Va fi p excepție perioada 2 – 5 ianuarie, când maximele vor ajunge la 8 – 11 grade, iar minimele la 1 – 3 grade, vremea devenind deosebit de caldă pentru această perioadă. Există probabilitate de precipitații în fiecare zi, dar acestea vor fi însemnate cantitativ și pe arii mai extine în jurul datei de 30 ianuarie.

În Moldova, încălzirea vine mai repede decât în celelalte regiuni menționate până acum, dar nu tot atât de accentuată. Valorile maxime vor ajunge de la 2 grade la 4 – 5 grade, și se vor menține așa până în data de 4 februarie. Media minimelor va ajunge în jurul valorii de 0 grade, dar după 5 februarie va scădea treptat până spre -6/-5 grade. Tot atunci se va semnala și o răcire a vremii pe timp de zi. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalul 29 – 31 ianuarie, dar și după data de 4 februarie.

Vremea se va încălzi și în Dobrogea din 28 ianuarie până în 4 februarie, când maximele vor avea valori de 9 – 12 grade. Minimele vor fi și ele pozitive și vor atinge valori de 3 – 5 grade. După această perioadă se răcește treptat, iar regimul termic va ajunge la limite normale, de 3 – 4 grade pe timp de zi și -1/0 grade pe timp de noapte. Între 30 ianuarie și 1 februarie se așteaptă precipitații în această zonă.

Luna februarie debutează cu o încălzire ușoară și în zona Munteniei, unde se vor înregistra 5 -8 grade ziua. În jurul zilelor de 3 -4 februarie, maxima va crește până la 10 grade, vremea fiind deosebit de caldă. Media minimelor va fi una pozitivă, de 1 – 2 grade Celsius, și va ajunge până spre 4 grade. După 5 februarie, se va răci și în această zonă, iar maximele nu vor mai depăși 3 – 4 grade. Minimele vor scădea și ele până la valori de -4/-3 grade.  Sfârșitul lunii ianuarie aduce șanse ridicate de precipitații însemnate.

În Oltenia, media maximelor va fi de 4 – 5 grade, exceptând perioada 2 – 5 februarie, când valorile termice diurne vor ajunge până spre 8 – 10 grade Celsius și minimele se vor situa în jurul valorii de 4 grade. Și aici se va răci ulterior, temperatura fiind în scădere treptată. Se vor semnala precipitații însemnate între 28 și 31 ianuarie, precum și în perioada 4 – 7 februarie.

În Crișana, la final de ianuarie, temperatura se va situa în jurul normelor climatologice ale acestei perioade, respectiv valori de 4 – 6 grade. Temperaturi extrem de ridicate pentru a doua lună din an se vor semnala din 2 februarie, când mercurul din termometre ar putea urca până la 14 grade Celsius. Minimele se vor situa între 2 și 4 grade în acest interval, dar în general nu vor depăși 0 grade Celsius. Sunt șanse mari de precipitații în ziua de 30 ianuarie, dar și în zilele de 3 – 4 februarie.

Vremea la munte

La munte, vremea se va încălzi ușor, iar maximele vor atinge valori pozitive, de 2 – 4 grade Celsius. Minimele termice se vor situa în jurul valorii de -4 grade, dar se vor apropia de 0 grade Celsius în preajma zilelor de 3 – 4 februarie. Din 5 februarie, se va răci din nou, iar regimul termic diurn nu va mai depăși -4/-2 grade. Se va resimți o scădere considerabilă și în ceea ce privește valorile nocturne. Acestea vor coborî până spre -9/-8 grade Celsius. Nu vor lipsi nici precipitațiile, care vor cădea pe arii extinse, în cantități însemnate, în perioada 29 – 31 ianuarie și după data de 4 februarie.

Sursă foto: shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter