Vremea în weekend 15, 16 decembrie 2018. Cod portocaliu de ninsori abundente

De Oana Dinu, pe
Vremea în weekend aduce ninsori abundente, polei și viscol în majoritatea regiunilor. Meteorologii au emis mai multe avertizări.

Vremea se schimbă radical începând de astăzi. Ninsorile vor pune stăpânire pe întreaga țară, mai ales în zona Banatului, unde meteorologii au emis cod portocaliu de precipitații sub formă de ninsoare și viscol. Și în București ANM a emis o prognoză meteo specială. Iată cum va fi vremea în weekend în toată țara.

Ninsorile, ploile, lapovița și poleiul vor cuprinde cea mai mare parte a țării în acest weekend. La noapte se vor semnala ninsori, dar de mâine va începe să plouă, favorizând producerea de polei, mai ales în zona Dobrogei, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și local în Transilvania. 

Pentru zona Banatului, cea mai mare parte a Crișanei, vestul și sudul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și de Curbură, ANM a emis cod galben de ninsori, valabil până duminică, 16 decembrie, la ora 18. Se vor semnala intensificări ale vântului, iar stratul de zăpadă va fi consistent.

În județele Timiș și Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. Meteorologii au emis un cod portocaliu de vreme rea în aceste zone, valabil până duminică, 16 decembrie, la ora 12.

Vremea în weekend la București

Vremea în weekend aduce ninsori moderate cantitativ și în Capitală, iar stratul de zăpadă va ajunge să măsoare 8 – 12 cm sâmbătă. Este posibil ca zăpadă să se transforme în lapoviță sau chiar ploaie spre dimineață, șansele de a se forma polei fiind mari. Vântul va sufla în rafale ce vor atinge 40 – 45 km/h. Maxima se va situa în jurul valorii de 1 grad Celsius, iar minima va coborî până spre -2/-1 grad.

Duminică, vremea continuă să fie închisă, iar precipitații să cadă sub formă de lapoviță sau ninsoare umedă, după care să se transforme în ploaie. Stratul de zăpadă se va topi și se va forma polei.  Vântul va avea intensificări temporare, cu rafale în general de până la 45…50 km/h. Valorile termice diurne vor ajunge la 2 – 3 grade pe timp de ziuă și la 1 grad noaptea.

Vremea în weekend la munte

La munte va ninge semnificativ, iar vântul va sufla în rafale de peste 60 km/h. În zonele montane înalte se va semnala viscol, iar vântul va sufla în rafale de peste 70 km/h, anunță Agenția Națională de Meteorologie. Sâmbătă, maximele se vor situa în jurul valorii de -1 grad, iar minimele vor coborî aproximativ un grad. Duminică, valorile termice cresc până spre 2 grade pe timp de ziuă, iar noaptea vor varia între -3 și 0 grade.

Vremea în weekend la nivelul întregii țări

În Maramureș se vor semnala ninsori slabe în ambele zile. Maximele vor avea în medie o – 2 grade, iar minimele se vor încadra în jurul valorilor de -3/-1 grad.

În Crișana, vremea va aduce ninsori și maxime de 1 – 3 grade Celsius sâmbătă. Pe parcursul nopții, temperatura va scădea până spre -3/2 grade. Duminică, valorile termice vor scădea câteva grade, astfel încât maximele vor varia între -2/2 grade, iar minimele vor coborî până la -7/-2 grade.

În Banat, vremea în weekend se anunță una rece, cu ninsori și fenomene de lapoviță. Sâmbătă, maxima va avea în medie 0 – 3 grade, iar minima -3/1 grad. Duminică, când cerul va fi variabil, temperaturile vor scădea față de ziua precedentă până la -1/2 grade, iar noaptea va fi foarte frig, valorile termice coborând până spre -8 grade.

În Transilvania, weekend-ul va fi marcat de ninsori slabe și maxime de -2/2 grade. Regimul termic nocturn va varia între -5/-1 grad.

În Oltenia, ziua de sâmbătă debutează cu averse sub formă de lapoviță care până duminică se vor transforma în ninsori. -1/2 grade sunt valorile termice diurne estimate în intervalul menționat. Noaptea, temperaturile scad până spre -6 grade în cea de-a doua noapte.

Ninsori și ploi se anunță și în Muntenia, acolo unde maximele nu vor depăși -1/3 grade sâmbătă și -2/8 grade duminică. Pe timp de noapte, temperaturile vor varia între -1/3 grade și respectiv -3/2 grade.

În Dobrogea, prognoza meteo anunță precipitații și maxime de 3/10 – 8/11 grade în weekend. Valori pozitive se estimează și noaptea. Vor varia între 3 – 8 grade sâmbătă spre duminică și 0/6 grade duminică spre luni.

În Moldova, ninsorile de sâmbătă se vor transforma în precipitații sub formă de lapoviță duminică. Cerul va fi înnorat și temperatura maximă nu va depăși în medie -3/0 grade sâmbătă. Duminică, aceasta va mai crește până la -2/7 grade Celsius. Regimul termic nocturn se situează în jurul valorilor de -6/0 grade, respectiv -3/2 grade.

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter