Vremea de Crăciun

De Oana Dinu, pe Ultimul update Marți, 18 decembrie 2018, 12:53
Vacanța de iarnă este la distanță de câteva zile și probabil v-ați făcut deja planuri pentru sărbători. Meteorologii aduc vești proaste pentru iubitorii de zăpadă. Iată cum va fi vremea de Crăciun.

Dacă până acum am avut parte de ninsori, vremea de Crăciun se va schimba radical. De sărbători, mulți români vor merge, ca și în anii trecuți, la munte. Pentru iubitorii sporturilor de iarnă, meteorologii nu au vești prea bune. Aceștia nu se vor putea bucura de zăpadă în următoarea perioadă. Cum arată prognoza meteo din perioada 17 – 30 decembrie emisă de ANM.

Vremea de Crăciun în țară

În Maramureș, temperaturile vor fi mai scăzute decât normalul acestei perioade până în 22 decembrie și în zilele de 29 și 30 decembrie, atunci când maximele se vor situa în jurul valorii de 0 grade, iar minimele între -6/-2 grade. Vremea de Crăciun și în restul intervalului va avea valori termice apropiate de cele normale sau chiar mai ridicate. Temperatura maximă va avea o medie de până la 4 grade, iar cea minimă va coborî până spre 0 grade. După data de 20 decembrie există și șanse ridicate de precipitații.

În Crișana, până în data de 20 decembrie, valorile termice vor fi mai scăzute decât în mod normal, cu maxime de 0 – 1 grad și minime ce vor coborî până spre -4 grade Celsius. Din data de 21 decembrie temperatura diurnă va crește până la o medie de 5 – 6 grade, astfel că vremea de Crăciun va fi una caldă pentru această perioadă. Minimele se vor situa în jurul valorii de 1 grad. Din 26 decembrie se va răci din nou, treptat, iar în jurul datei de 30 decembrie se va ajunge la o maximă de 2-3 grade și o minimă de -3/-2 grade. Condiții de precipitații vor fi zilnice, dar pe arii restrânse, iar după 20 decembrie se vor extinde.

În Banat, temperatura maximă se va încadra în jurul valorii de 0 grade în următoarele zile. Minima va coborî până la -5/-3 grade. Vremea de Crăciun în această zonă se va încălzi, iar valorile termice vor fi apropiate sau ușor mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. Maxima se va situa între 3 și 6 grade, iar minimele între -3 și 1 grad. Spre finalul lunii decembrie vremea se va răci treptat, astfel încât media valorilor termice diurne va ajunge până la 2 grade, iar cea a minimelor va scădea până la -3 grade. Precipitații pe arii extinse se vor semnala după data de 20 decembrie.

Vremea de Crăciun în Transilvania va fi una mai caldă decât normalul acestei perioade, ca în majoritatea regiunilor țării. Maxima va avea în medie 3 – 4 grade, iar minimele nu vor trece pragul de 0 grade. Spre finalul intervalului temperaturile vor coborî din nou la o medie diurnă de sub 0 grade. Minimele rămân negative, iar în jurul datelor de 20 – 21 decembrie acestea vor fi de aproximativ -8 grade. Șansele de precipitații cresc considerabil după data de 21 decembrie, anunță meteorologii.

În Oltenia, media regională a temperaturilor maxime va scădea de la 1 – 2 grade spre -2 grade în următoarele zile, iar cea a minimelor se va situa în jurul valorii de -6 grade. Vremea de Crăciun va fi apropiată sau chiar mai caldă decât în mod normal, cu maxime de 2 – 4 grade și minime de -4/-2 grade. Există șanse de precipitații moderate cantitativ în intervalul 21 – 22 decembrie, dar și după 25 decembrie.

În Muntenia, până în data de 20 decembrie vremea va fi mai rece decât în mod normal, cu maxime de -2/- grade și minime de până la -7 grade. După 21 decembrie prognoza meteo arată o ușoară încălzire a vremii, astfel că temperatura maximă va avea o medie de 2 – 5 grade, iar minima de -4/-2 grade. Se semnalează șanse de precipitații slabe în zilele de 21, 22 decembrie, dar și după 26 decembrie.

Până în data de 20 decembrie și în zona Dobrogei se vor înregistra temperaturi mai scăzute decât normalul lunii decembrie. Maximele vor scădea la de 4 – 5 grade la -2 grade, iar minimele de la 1 – 2 grade la -6 grade Celsius. Totuși, vremea de Crăciun se va încălzi, astfel încât, maximele medii vor di cuprinse între 2 și 6 grade, iar minimele între -2 și 2 grade. Agenția Națională de Meteorologie estimează că în perioada perioada 21-22
decembrie va ploua slab, în timp ce în restul intervalului, precipitațiile pot apărea doar trecător și pe arii restrânse.

Vremea va fi rece și în Moldova până în data de 20 decembrie, după care regimul termic se va apropia de cel normal. Valorile termice diurne vor crește de la -6/-2 grade la -1/1 grad Celsius, iar cele nocturne vor ajunge de la -10/-4 grade la medii de -4 grade. Nu vor fi schimbări semnificative de temperatură până la sfârșitul lunii decembrie, când maximele se vor situa între 0 și 3 grade, iar minimele între -4/-2 grade. În perioada 21 – 30 decembrie se vor semnala precipitații slabe, cu caracter local și temporar.

Vremea de Crăciun la munte

Dacă vă petreceți vacanța la munte, trebuie să știți că starea vremii va fi una rece în general, cu un regim termic mai scăzut decât cel normal. Temperaturile maxime se vor situa între -3 și 0 grade, iar cele minime între -8 și -6 grade. Vremea de Crăciun la munte se anunță una mai caldă decât și-ar dori iubitorii sporturilor de iarnă, cu valori termice diurne mai ridicate decât în intervalul precedent. Și minimele vor fi ceva mai ridicate, până în jurul a -4 grade. Precipitațiile vor fi slabe cantitativ și vor avea aspect local și temporar în intervalul 21 – 30 decembrie.

Vremea de Crăciun în București

Și în București vremea de Crăciun va fi mai caldă decât în mod normal. În intervalul 24 – 27 decembrie, cerul va fi predominant noros și vor exista șanse de averse în ziua de 26 decembrie. Valorile termice diurne vor avea în medie 2 – 5 grade, iar cele nocturne -3/-1 grad Celsius.

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter