Vremea 1 Mai 2019. Ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice

De Oana Dinu, pe
Vremea 1 Mai 2019 ne va încurca planurile de vacanță. Meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și intensificări ale vântului.

În cea mai mare parte a țării, vremea 1 Mai 2019 ne-a pregătit surprize destul de neplăcute. ANM a emis un cod galben valabil în perioada 30 aprilie, ora 14 – 01 mai, ora 21. În acest interval „vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp” anunță meteorologii. 

Fenomenele vor fi mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice și centrale, iar în noaptea de marți spre miercuri și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea. 

Tot atunci, „în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp”.

Vremea 1 Mai 2019 ne aduce și vânt, cu intensificări locale și temporare în aproape tot teritoriul, iar rafalele vor atinge în general 45 – 55 km/h.

„Vântul va avea intensificări susținute în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum și în sudul Moldovei, cu rafale de 55….65 km/h și temporar 70…75 km/h” a specificat meteorologii pentru ziua de 1 mai, între ora 10 și ora 21.

Vremea 1 Mai 2019 în țară

În Maramureș se anunță ploi slabe și maxime cuprinse între 11 și 14 grade. Noaptea, valorile termice vor scădea până la 4 – 6 grade.

În Banat și Crișana, se semnalează fenomene meteo de ploi moderate sau puternice, însoțite de descărcări electrice. Maximele nu vor depăși 18 grade în aceste zone, iar minimele se vor încadra între 5 și 9 grade Celsius.

În Oltenia se vor înregistra ploi slabe, însoțite de descărcări electrice. Temperatura pe timp de zi se va încadra între 13 și 19 grade, iar noaptea valorile termice vor coborî până la 5 – 10 grade.

În Muntenia, cerul va fi variabil și se vor întregistra condiții de precipitații slabe sub formă de ploaie. Vor fi 12 – 21 de grade pe timp de zi și 5 – 10 grade pe timp de noapte.

În Dobrogea,  vremea 1 Mai 2019 nu arată prea bine. Cerul va fi acoperit de noi și nu vor lipsi ploile puternice însoțite de descărcări electrice, ce pot lua caracter de furtună. Maxima ca atinge valori termice de 15 – 21 de grade, iar minima va coborî până la 7 -11 grade.

Și în Moldova vor fi descărcări electrice și ploi slabe, iar maxima nu va depăși 17 grade. Minima va scădea până la 5 – 9 grade.

În Transilvania va ploua slab, iar valorile termice diurne vor ajunge cel mult la 16 grade. Pe timp de noapte, temperatura va scădea până la 3 – 7 grade.

Vremea 1 Mai 2019 în București

În București, vremea 1 Mai 2019 nu va fi prea prietenoasă. Se va înregistra o medie a temperaturilor maxime de până la 16 grade Celsius, iar cerul va fi în general noros. Pe timp de noapte, valorile termice vor atinge o medie de 9 grade.

Vremea 1 Mai 2019 la mare

Turiștii care se vor afla în zona litoralului de 1 Mai vor avea parte de un cer parțial noros și o medie a temperaturii maxime de 17 grade Celsius. Noaptea se vor înregistra valori termice de până la 12 – 13 grade.

Vremea 1 Mai 2019 la munte

Vremea 1 Mai 2019 la munte se va răci, iar maximele termice diurne vor avea în medie 6 – 7 grade. Temperaturile nocturne vor fi de 0 – 2 grade, așa cum vor rămâne pe tot parcursul primei săptămâni a lunii mai. Se va mai încălzi în următoarele zile, astfel încât în data de 4 mai se așteaptă maxime de până la 10 grade. Local și temporar se vor semnala precipitații, mixte la altitudini mari și predominant ploi în rest.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter