Tipuri de făină. Ce înseamnă codul de pe ambalaj

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 27 ianuarie 2023, 17:43

Află câte tipuri de făină sunt în magazine, cum le deosebești, ce avantaje are fiecare și cum le poți folosi la diferite preparate dulci și sărate. Descoperă și semnificația codului de pe ambalajul de făină, pentru a face diferența dintre diferitele tipuri de făină.

Cuprins

Vrei să faci cozonaci sau doar o plăcintă simplă, vrei să faci biscuiți de casă sau pâine, pentru fiecare dintre aceste produse îți trebuie alte tipuri de făină. Aluaturile simple și puțin pretențioase pot fi făcute cu o făină obișnuită din grâu, dar aluaturile pentru blaturi pufoase sau pentru biscuiți crocanți necesită tipuri de făină deosebite.

Tipuri de făină albă din grâu. Codurile folosite: 000, 550, 650

Făina 000, fină și pufoasă

Tipuri de făină. Ce înseamnă codul de pe ambalaj

Acest tip de făină se produce în general din grâu, cereale care au un conținut ridicat de gluten și proteine vegetale. Făina de tip 000 este o făină măcinată foarte fin, este rafinată și pufoasă. Ea este potrivită pentru prăjituri, pentru aluaturile elastice precum cele din care se fac choux-urile sau foile de plăcintă și ștrudele.

Ca regulă generală, dintre diferitele tipuri de făină, făina de tip 000 poate fi folosită pentru orice aluat în care se pune drojdie, dar mai puțin pentru pâine.

Pentru a se obține această făină albă și pufoasă, în procesul de fabricație se folosesc diverse substanțe chimice între care și clorul, dar acesta se evaporă și nu lasă reziduuri periculoase pentru organism.

Făina albă 650

Această făină are un procent mai ridicat de gluten și de proteine, în comparație cu făina de tip 000. Este o făină ușor mai închisă la culoare, mai grea și reține mai bine umezeala, decât făina rafinată 000.

Făina de tip 650 poate fi folosită pentru pâine, pentru aluaturile de pizza, pentru covrigi sau gogoși și, în general, pentru produsele de patiserie care trebuie rumenite în cuptor sau prăjite.

Făina albă 550

Este măcinată din soiuri de grâu cu boabe mai moi, cu un conținut mai scăzut de gluten, și poate fi folosită la majoritatea tipurilor de aluaturi, deși nu vor crește la fel de pufoase ca atunci când folosești făina de tip 000. Cu toate acestea, făina de tip 550 poate fi folosită și la pâine, și la plăcinte sau la gogoși, dar este mult mai bună pentru biscuiți sau pentru foitaje.

Tipuri de făină neagră din grâu. Coduri 1250, 1300 și 1350

Făina neagră este o făină mai densă, măcinată grosier, închisă la culoare și cu o capacitate mai mare de umezeală. Pentru a obține făină neagră, boabele de grâu se macină cu tot cu germenii lor și cu un procent de 10% din tărâțe. Făina neagră este folosită în mod deosebit pentru pâinea neagră și pentru specialități precum chifle și franzele.

Făina neagră conferă produselor de panificație un miez mai umed și mai greu deoarece asigură o hidratare a aluatului de cel puțin 60% după coacere. Produsele de patiserie și panificație din făină neagră sunt mai mari în volum și o perioadă de valabilitate mai mare cu 24 de ore, față de cele fabricate din făină albă. Făina neagră are un aport caloric scăzut, dar este o sursă bună de proteine și vitamine.

Tipuri de făină integrală din grâu. Coduri 1500 – 1750

Tipuri de făină. Ce înseamnă codul de pe ambalaj

Pentru această făină se folosește întregul bob de grâu, inclusiv tărâțele și germenii, de aceea este mai bogată din punct de vedere nutritiv. Făina integrală conține mai multe fibre decât făina albă, dar are un conținut mai scăzut de gluten, de aceea aluatul nu va crește la fel de pufos ca atunci când folosești făina 000. De obicei, făina integrală are indicativul 1500 și este considerată făina cea mai dură.

Făina integrală este apreciată pentru beneficiile ei nutriționale, deoarece ea conține toate vitaminele și mineralele din bobul de grâu, inclusiv folați, riboflavină, vitaminele B3, B6 și vitamina E.

Făina specială pentru cozonac

Acesta este un tip de făină 000 îmbogățit cu agenți de afânare. Făina specială pentru cozonaci are un conținut mult mai scăzut de gluten decât făina dură și este îmbunătățită cu agenți de creștere și de afânare. De obicei, această făină conține fie bicarbonat de sodiu, fie fosfat de calciu care ajută la producerea unui aluat aerat și pufos.

Acest tip de făină devine și mai gustoasă și mai pufoasă în combinație cu zahărul, astfel că este cea mai bună pentru aluaturile dulci, pentru cozonaci și pandișpanuri sau pentru cornulețe și biscuiți moi, care se umplu cu cremă.

Alte tipuri de făină utile în bucătărie

Făina de orez

Tipuri de făină. Ce înseamnă codul de pe ambalaj

Dintre diferitele tipuri de făină fără gluten, făina de orez este cea mai accesibilă și cea mai ușor de preparat.

Făina de orez este indicată celor care au intoleranță la gluten, deoarece nu conține deloc acest ingredient. De asemenea, este recomandată celor care suferă de colite și afecțiuni ale stomacului. Poate fi folosită și ca agent de îngroșare în budinci și sosuri, la prăjituri, pișcoturi sau fursecuri.

Făina de orez este o făină bogată în fibre care se digeră ușor, dar aluatul din acest tip de făină nu crește la fel de mult ca aluatul din făina de grâu. Când pregătești ceva din făină de orez trebuie să adaugi, de obicei, mai mult praf de copt, în funcție și de indicațiile din rețete. Preparatele cu făină de orez trebuie coapte puțin mai mult timp decât cele cu făină de grâu și la o temperatură mai redusă.

Făina de orez este excelentă pentru produse de patiserie precum brioșe, biscuiți, fursecuri sau blaturi de tartă. În schimb, nu e indicată pentru aluaturi pufoase pentru pâine, cozonaci sau chec. Dar poate fi folosită și la checurile sărate cu brânză, ciuperci sau măsline.

Făina de secară

Aceasta poate avea indicativele 997 și 1150 și este folosită pentru pâine, în amestec cu făina de grâu.

Făina integrală de secară tip 1800 este făina la care s-a folosit aproape tot ce conține secara și se folosește pentru a prepara pâine exclusiv din secară, fără adaos de făină din grâu.

Pâinea făcută din făină de secară este mai densă, mai grea și mai umedă. Datorită substanțelor mucilaginoase din secară se produce prin coacere o crustă brună aromată.

Pâinea din secară conține un procent mai mare de vitamine, aminoacizi, folați și minerale decât pâinea din făină obișnuită de grâu. Pâinea de secară are un procent semnificativ mai mare de magneziu, fosfor, potasiu, precum și vitamine din grupul B, vitamina E, niacină, acid folic și tiamină.

Făina de migdale

Se folosește doar la prăjituri, pentru că are un gust dulce și aromat, dar se combină cu făina 000 de grâu. Este o făină cu un conținut ridicat de grăsimi, de aceea trebuie folosită imediat ce a fost cumpărată, pentru că nu are o perioadă mare de valabilitate.

Făina de migdale este o făină fără gluten, cu un indice glicemic mic, dar este bogată în grăsimi și proteine. Este o sursă bună de vitamina E, magneziu, potasiu, fosfor, calciu și fier.

foto: Shutterstock

Citeşte şi: Ce este făina de orez. Ce beneficii are și cum se folosește

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter