Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 09 februarie 2023, 16:28

Producătorii din întreaga lume au inventat sute de tipuri de brânză, mai dulci sau mai sărate, mai grase sau mai dietetice, tari și iuți sau cremoase. Există tipuri de brânză cu vin, cu ceapă, cu mucegai, cu diverse condimente, dar toate brânzeturile au un gust deosebit.

Cuprins

Ți-am pregătit un ghid simplu cu cele mai populare tipuri de brânză, pornind de la brânzeturile tradiționale românești, la specialitățile importate din Olanda, Italia sau Germania pe care toată lumea le adoră.

Brâzeturile, calități nutriționale

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

Brânza, indiferent de cantitatea ei de grăsime sau de sare, este o sursă bogată de calciu, magneziu și potasiu, dar și de vitamina D și vitamine din seria B. Totodată, brânza este bogată în proteine și grăsimi sănătoase, deși conține și un anumit procent de colesterol care se poate depune pe pereții vaselor în cazul persoanelor cu un stil de viață sedentar.

Nivelul de colesterol din brânză depinde de tipul de lapte folosit. Dacă se folosește lapte integral de vacă, atunci brânza va avea un nivel de colesterol de 33 mg la 200 gr de brânză. Dacă se folosește lapte degresat, atunci conținutul de colesterol poate să scadă sub 10 mg la 200 gr de brânză.

Brânza este sățioasă și gustoasă datorită proteinelor, între care cea mai importantă este cazeina. Aceasta se digeră și se asimilează mai greu, oferind organismului energia necesară pe o perioadă mai lungă de timp.

Dintre vitaminele importante pe care le conține brânza menționăm vitamina B12, riboflavina, acidul pantotenic, tiamina, niacina și acidul folic. Alături de vitamina D, acestea sunt esențiale pentru toate procesele biologice din organism și mai ales pentru buna funcționare a organelor esențiale.

Tipuri de brânză în funcție de procentul de grăsime

  • brânzeturi slabe (sub 20% grăsimi) – Cottage cheese, Ricotta, Urda
  • brânzeturi semigrase (între 20% și 40% grăsimi) – Feta, Halloumi, Mozzarella, Camembert, Telemea, Caș
  • brânzeturi grase (între 40% și 60% grăsimi) – Brie, Cheddar, Roquefort, Gorgonzola, Brânza de burduf
  • brânzeturi foarte grase (peste 60% grăsimi) – Mascarpone.

Tipuri de brânză tradiționale românești

Cașul proaspăt

Cașul se obține prin fierberea laptelui de vacă, de oaie sau de capră, împreună cu un agent de coagulare, cheag natural sau cheaguri sintetice. După ce se formează cașul, acesta este strâns într-un tifon și presat pentru a se scurge tot zerul.

Cașul este dulce și cremos și reprezintă baza de la care se fac alte tipuri de brânză românești precum cașcavalul, cașcaveaua, telemeaua sau brânza de burduf.

Brânza proaspătă de vaci

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

branza proaspata de vaci

Este o brânză cremoasă, cu textură granulată, care se obține din laptele integral sau semideresat de vaci. Brânza proaspătă se obține după ce laptele a fost lăsat ”la prins” și se încheagă singur în câteva zile. După ce s-au format perlele de brânză, acestea de adună cu spumiera, se pun într-un tifon și se lasă la scurs câteva zile.

Brânza proaspătă de vaci are un gust cremos, ușor acrișor și se poate folosi la diverse umpluturi pentru plăcinte, pateuri și rulade. Poate fi combinată cu diverse condimente și verdețuri, servită cu mămăligă sau cartofi gratinați.

Cașcavalul

Acesta se fabrică din cașul obținut din lapte de vacă sau de oaie. Cașcavalul este o brânză mai tare, densă, grasă, de culoare galbenă. Cașcavalul se sărează și se lasă la maturat între 6 și 60 de zile. Cu cât este mai bine maturat, cu atât gustul lui se intensifică și este mai apreciat, iar culoarea lui devine mai închisă, mai galbenă.

Cașcaveaua

Este un tip de brânză asemănătoare cașcavalului, dar diferită ca și textură. Cașcaveaua se face din caș, dar nu se lasă la fermentat, ci se lasă la scurs pe un grătar de lemn după care se pune în apă fiartă pentru a fi mai ușor de modelat și se pune în forme. Cașcaveaua este afumată și maturată, ușor sărată și destul de densă.

Urda

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

urda proaspata

Este o brânză dulce, cremoasă, granulată, obținută prin fierberea zerului de oaie sau de vacă, după ce a fost deja scos cașul. Urda reprezintă ultimele particule de proteine din zer, care se coagulează treptat, prin fierbere. Se poate obține 1 kg de urdă din aproximativ 10 litri de zer.

Urda este mai puțin grasă decât cașul și are o textură sfărâmicioasă. Ea se folosește la diverse umpluturi pentru aperitive ușoare, cu verdețuri, sare, piper și usturoi. Din urdă se mai fac și plăcinte și gogoși umplute foarte gustoase.

Telemeaua

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

Aceasta este o brânză sărată, care se păstrează de obicei în saramură, pentru a rămâne mai cremoasă. Telemeaua este o brânză tare, obținută din cașul bine sărat și fermentat în saramură. Telemeaua bine scursă de zer se întărește treptat și capătă o consistență mai dură, numai bună de dat pe răzătoare pentru diverse umpluturi sau pentru o garnitură delicioasă la cartofi prăjiți sau salate.

Brânza de burduf

Această brânză cremoasă, sărată și un pic mai densă decât untul se obține din cașul sărat bine și lăsat la dospit aproape 10 zile. Brânza capătă un gust mai iute, sărat și acrișor. Ea se mărunțește la mașina de tocat, se sărează, se frământă apoi se îndeasă bine în burdufuri făcute din coajă de brad. Brânza de burduf poate fi consumată după câteva săptămâni sau după jumătate de an, timp în care capătă o consistență și un gust mult mai bun, inconfundabil.

Tipuri de brânză internaționale

Iată câteva dintre cele mai populare tipuri de brânză cu renume de prin alte țări, apreciate fie pentru gustul lor cremos și dulce, fie pentru savoarea lor și aroma deosebită.

Feta

branza feta

branza feta

Este brânza tradițională a Greciei, făcută din lapte de oaie sau de capră. Este o brânză sărată, consistentă, dar cremoasă, de o culoare albă imaculată. Se servește de obicei la salatale de legume de vară sau se folosește pentru umpluturi la plăcinte și pateuri cu smântână sau cu spanac. Dacă ți se pare prea sărată, feta se poate ține o jumătate de oră în lapte dulce înainte de consum.

Roquefort

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

O poți recunoaște ușor după particulele de mucegai albăstrui (din gama mucegaiurilor Penicilium) și găurile din textura ei densă. I se mai spune și brânza albastră, iar cele mai bune sortimente sunt cele realizate în Franța, în regiunea Roquefort-sul-Soulzon. Brânza Roquefort are un gust echilibrat, ușor sărat, dar care persistă pe cerul gurii.

Cheddar

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

Este considerată cea mai populară brânză din Anglia și din Statele Unite. Cheddar se lasă la maturat de la câteva luni la 5 ani. Unele specialități de Cheddar au o culoare portocalie datorită unor semințe aromate care se folosesc în fabricarea ei. Dar în general Cheddar este o brânză albă, tare, consistentă, cu o coajă portocalie sau maronie în funcție de perioada de maturare. Cheddar are un gust special, ca de nuci, ușor picant și acrișor.

Parmezan

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

Este o brânză originară din Italia, cu o textură tare și dură, care se fărâmițează când este tăiată, dar care are un gust foarte fin. Parmezanul se obține din laptele de vacă și se lasă la maturat uneori ani întregi pentru a obține o textură dură, dar care se topește pe cerul gurii.

Gustul lui este ușor amărui și picant. Cu cât este mai iute, cu atât știi că a stat mai mult timp la maturat. Parmezanul se fabrică în multe regiuni ale lumii, dar cele mai apreciate specialități vin din regiunea Parmigiano Regiano din Italia.

Parmezanul se păstrează luni de zile la frigider învelit în hârtie cerată, pentru a-și menține cât mai bine aroma.

Mozzarella

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

Este o brânză de origine italiană, albă, moale și cremoasă, modelată sub formă de biluțe elastice și catifelate. Mozzarella se comercializează în zer, fie în cutii de plastic, fie în pungi vidate și sigilate. Este o brânză dulce și cremoasă, care se alterează repede și trebuie consumată imediat. De obicei, se folosește la salate sau la pizza. Mozzarella se produce din lapte de vacă sau din lapte de bivoliță.

Camembert

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

Este o brânză de origine franțuzească, cu o textură ușor gălbuie, acoperită cu un strat albicios de mucegai. Camembert este o aromă intensă, ca de fân sau de ciuperci, iar pe măsură ce se lasă mai mult timp la maturat, miezul rotițelor de brânză devine moale și lipicios. Francezii preferă să lase această brânză cât mai mult timp la maturat și să o consume după o lună sau două luni.

Gorgonzola

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

Este o brânză de origine italiană, fabricată din lapte de vacă, culturi lactice și mucegai verde din familia mucegaiurilor Penicilium. În timpul maturării, brânza este înțepată cu tije metalice pentru a lăsa aerul să pătrundă în interiorul ei și pentru a permite mucegaiului să se dezvolte. În funcție de perioada de maturare, Gorgonzola poate fi mai moale, mai albă și mai dulce, sau mai iute și picantă, cu o culoare mai închisă, gălbuie. Această brânză se potrivește foarte bine cu biscuiți și cu fructe.

Brie

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

Este o brânză franțuzească deosebit de apreciată, de culoare albă, cu textură tare, acoperită cu mucegai. Brânza Brie se fabrică din lapte de vacă, smântână și se adaugă diverse culturi lactice și culturi de mucegai. Brie are o aromă delicată, este ușor sărată și are un gust plăcut, mult mai delicat decât brânza Camembert.

Emmenthaler

Tipuri de brânză. Cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști

Este una dintre cele mai fine tipuri de brânză elvețiene. Este făcută din lapte de vacă, are un gust dulceag, ușor picant, o culoare galbenă închisă și numeroase găuri de fermentație. Emmenthaler este adesea gratinată și consumată cu fructe sau cu salate de legume.

Foto: Shutterstock, wikipedia

Vezi şi cele mai scârboase tipuri de brânză!

Citeşte şi despre beneficiile consumului de brânză de oaie!

Ce beneficii au pentru organism și consumul de brânza de vacă, brânza de capră şi brânza de vaci!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter