Sunetele binaurale: muzica sferelor sau sunetul banilor?

De Flavia Jurca, pe

Constat că site-urile care promit vindecarea de anxietate şi alte afecţiuni emoţionale cu ajutorul CD-urilor audio au devenit o nouă modă. Dar oare purifică ele şi altceva decât cardurile noastre?
Citeam într-o revistă străină că Cheryl Cole ascultă un CD cu sunete binaurale ca să scape de depresia cauzată de despărţirea recentă… conform spuselor cântăreţei, funcţionează, iar presa britanică o crede, deoarece la scurtă vreme s-a afişat cu un nou pretendent, toată un zâmbet.

Evident, tentaţia de a rezolva, cu o simplă apăsare pe butonul de play, probleme care altiminteri îşi găsesc rezolvarea la psihoterapeut pe bani mulţi este mare şi tuturor ne-ar plăcea să scăpăm mai ieftin, atât la buzunar, cât şi la ego. Este acelaşi lucru cu a lua pastile de slăbit în loc de a face mişcare. Sau cel puţin asta credeam înainte de puţină documentare.

Sunetele binaurale au fost descoperite în 1839 de Heinrich Wilhelm Dove, iar cercetări aprofundate în domeniu a întreprins Gerlad Oster, care a descoperit că acest tip de sunete ajută animalele să se orienteze, să îşi repereze prada şi semenii, dar şi că aceia care nu pot detecta sunetele binaurale suferă de maladia Parkinson.

În lumea medicală, este cunoscut şi testat faptul că aceste sunete activează zonele din creier responsabile cu contracararea stărilor de furie, dezamăgire, depresie şi anxietate.

Cum rămâne însă cu CD-urile care conţin aşa-zise sunete binaurale, peste care sunt suprapuse tot felul de melodii şi sunete ale naturii? Fac ele ceea ce promit pentru cei care le cumpără? Vindecă ele, aproape instantaneu, crizele de creativitate, lipsa poftei de muncă şi învăţare sau depresia?

Ei bine, se poate spune că e o chestiune de autosugestie. Dacă tu crezi că îţi poţi gâdila plăcut creierul astfle încât să îl convingă să îţi devină aliat, nu duşman, va funcţiona.

Pe de altă parte, dacă vrei să ştii în ce măsură un CD cu sunete binaurale îşi merită banii, uită-te la cine publică CD-ul. Aşa cum, atunci când ai o afecţiune fizică, alegi să mergi la medic şi nu la vraci (sau poate dimpotrivă), nu strică să verifici credibilitatea producătorului.

Ceea ce este sigur, şi aici vorbesc din proprie experienţă, este că sunetele binaurale induc extrem de uşor o stare de relaxare profundă, ceea ce ar putea să placă acelora dintre noi care au dificultăţi în a se deconecta şi a-şi relaxa mintea. Aş fi curioasă să aud şi alte păreri ale celor care au încercat acest gen de CD-uri. 

Foto:Shutterstock 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter