Soluţii de curăţare rapidă a blatului de bucătărie

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Miercuri, 26 februarie 2020, 16:07

Indiferent dacă ai o bucătărie mare, sau stai la garsonieră, blatul de bucătărie trebuie să fie mereu curat şi dezinfectat. Vezi câteva soluţii de curăţare rapidă a blatului de bucătărie şi dezinfectare a suprafeţelor.

Foloseşte soluţii DIY, nu chimicale

Pentru că vorbim de o suprafaţă care intră în contact cu alimentele, blatul de bucătărie trebuie curăţat şi dezinfectat cu mare grijă.
Dacă foloseşti substanţe chimice din comerţ, rişti ca tu, sau unul din membrii familiei tale (mai ales copii) să ajungă la spital din cauza chimicalelor ajunse accidental în mâncare.
Dacă aveţi alergici în familie, cu atât mai mult trebuie să eviţi folosirea de produse de curăţat complicate, cu multe ingrediente greu de pronunţat, coloranţi şi agenţi de parfumare.
Soluţiile făcute în casă, pe bază de bicarbonat de sodiu, ulei esenţial de citrice, oţet şi apă sunt cele mai bune pentru curăţenia de întreţinere. Dacă ţii neapărat să fie totul dezinfectat, foloseşte alcool etilic alimentar, simplu, fără aditivi, turnat într-un recipient cu pulverizator.

Nu lăsa niciodat alimente sau vase murdare pe blatul de bucătărie

Indiferent cât de obosită eşti, nu lăsa vasele murdare să se usuce cu resturi de mâncare pe ele pe blatul de bucătărie sau în chiuvetă.
Bacteriile care se adună pe resturile de mâncare vor contamina totul, iar paraziţii şi gândacii abia aşteaptă să stingi toate luminile, ca să vină pe instalaţii de la ghenă, sau din vecini şi să-ţi ocupe dulapurile.

Repară zgârieturile cu ceară

Blaturile de bucătărie laminate se pot zgâria. Iar un blat de bucătărie laminat plin de zgârieturi şi julituri poate deveni un focat de infecţii. Bacteriile, praful şi resturile alimentare (făină, zahăr, etc) pot intra în aceste crăpături şi zgârieturi şi bucătăria ta va mirosi urât, mâncarea se contaminează, se strică mai repede, sau chiar vă îmbolnăveşte.
Există pe piaţă tot felul de produse pe bază de ceară pentru reparat zgârieturile din suprafeţe laminate şi lucioase, chiar dacă unele sunt destinate maşinilor, sau altor suprafeţe.

Blatul de bucătărie din granit

Dacă ai granit în bucătărie, acesta are nevoi speciale când vine vorba de curăţenie şi dezinfectare.
Regula de bază pentru un blat de bucătărie din granit este să nu foloseşti produse corozive (nici lămâie sau oţet), ci săpun blând şi cârpe moi, pentru a nu strica suprafaţa lustruită.
Pentru dezinfectat, o soluţie de 50/50 apă călduţă şi alcool etilic ar trebui să rezolve problema, dar nu o lăsa să acţioneze mai mult de 5 minute.
Sursa foto curăţat blat de bucătărie: Shutterstock

Citește și: Cum se curata parchetul

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter