Cum să fierbi pastele corect. Cele mai bune trucuri din bucătăria italiană!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 20 ianuarie 2023, 11:24

Află care sunt cei mai simpli pași să fierbi pastele corect și descoperă câteva trucuri utile din bucătăria italiană. Pastele din grâu dur de bună calitate sunt cele mai bune, dar trebuie să știi cum să le faci cu adevărat delicioase.

Cuprins

Nu este de ajuns să pui în oală apă și spaghete ca să fierbi pastele. Trebuie să știi câtă apă să folosești, câtă sare și care este momentul optim în care se pun pastele la fiert. Altfel, pastele tale se vor lipi unele de altele și se vor înmuia prea mult.

Toate pastele au indicații pe etichetă pentru a le pregăti corect și este bine să ții cont de ele. Unele paste se fierb în 4 minute, altele se fierb 12 minute. Unele paste se folosesc doar pentru supe, altele se folosesc pentru sosuri și salate și au moduri diferite de fierbere. În magazine găsim tot soiul de paste delicioase, pe lângă clasicele macaroane și spaghete, și fiecare soi are micile lui secrete.

Cum să fierbi pastele pentru sosuri și spaghetele

spaghete cu masline

Spaghetele sunt cele mai îndrăgite și consumate paste, foarte gustoase și ușor de combinat cu diverse sosuri dulci, sosuri picante, sosuri cu roșii sau cu brânză. Sunt pastele cel mai ușor de preparat, dar pentru a le fierbe corect trebuie să ții cont de următorii pași.

  • Se pune apă cu generozitate în oală. Se folosește 1 litru de apă pentru fiecare 100 gr de paste. Astfel, spaghetele tale vor avea suficientă apă pentru a nu se lipi la fiert.
  • Când apa dă în clocot, se adaugă o linguriță rasă de sare care amplifică gustul delicios al spaghetelor.
  • Apoi se adaugă spaghetele sau pastele fără să le rupi și se introduc treptat în apă pe măsură ce se înmoaie.
  • Se amestecă ușor să nu se lipească și ține cont să fierbi pastele 6 sau 8 minute, în funcție de grosimea lor sau în funcție de timpul menționat pe etichetă.
  • Este important să nu depășești timpul și să obții paste al dente perfecte. Altfel, vei obține un fel de budincă moale, care nu seamănă nici pe departe cu pastele italienești.
  • După ce s-au fiert, pastele se pun la scurs într-o sită metalică. Nu se clătesc cu apă și nu se lasă să se răcească.
  • Cât timp sunt fierbinți, pastele se pun în tigaie peste sosul pregătit din timp, se amestecă ușor și se mai adaugă condimente aromate precum oregano sau busuioc.

Cum să fierbi pastele pentru salate

Pastele pentru salate sub formă de fundițe, rotițe, litere sau tuburi scurte sunt și ele făcute din făină de grâu dur. Și aceste paste se pun la fiert conform indicațiilor de mai sus.

Este bine să fierbi pastele pentru salată în apa care deja clocotește, să nu se lipească.

După ce sunt fierte al diente, conform timpului menționat pe etichetă, se lasă la scurs într-o strecurătoare și se lasă să se răcească aproape complet.

Apoi, pastele pentru salate se combină cu bucățele de carne și de legume, cu bucățele de pește și cu sosuri reci de iaurt, maioneză sau roșii.

Cum să fierbi pastele pentru supe

Cele mai multe paste pentru supe au forme scurte: rozete, steluțe, rotițe sau tuburi.

Este bine să fierbi pastele pentru supe după ce s-au fiert foarte bine legumele rădăcinoase. Astfel, după ce morcovii și țeline sunt bine fierte și supa clocotește, se pun pastele, se lasă să clocotească domol cel puțin 6 – 8 minute, și apoi se adaugă sucul de roșii, legumele roșii și condimentele sau ierburile aromatice.

 Trucuri importante pentru paste din bucătăria italiană

paste cu sos de rosii ziua carbohidrati dieta rina

Evită să pui vreodată ulei în apa în care fierbi pastele. Un bucătar italian nu ar face niciodată o asemenea greșeală. Spaghetele de calitate nu au nevoie de ulei la fiert, pentru că nu se lipesc. Iar, dacă pui ulei, devin bineînțeles uleioase, neplăcute la gust și nu mai absorb aromele din sosul pe care îl pregătești.

Nu combina mai multe tipuri de spaghete în aceeași oală, pentru că ele au timpul lor diferit de fierbere în funcție de grosime;

Amestecă spaghetele doar după ce s-au înmuiat bine, niciodată înainte;

Spaghetele de calitate nu se clătesc niciodată cu apă rece, se lasă doar la scurs într-o sită mare;

Spaghetele sau tagliatelele se pun imediat în sos, nu se lasă în sită pentru că se lipesc între ele;

Spaghetele fierte rămase se stropesc cu ulei de măsline și se țin la frigider până a doua zi când pot fi reîncălzite cu o lingură de apă în cuptorul cu microunde.

Cum se combină pastele și sosurile

Pentru sosul de paste, fie el cu brânză, fie el cu pastă de roșii, folosește întotdeauna ulei de măsline și ai grijă să nu încingi prea mult cratița. Adaugă ingredientele și condimentele necesare și eventual puțin unt să iasă cât mai cremos.

Apoi adaugă pastele în sos și nu invers. Întotdeauna pastele trebuie scurse de apă și puse peste sosul cald din tigaie.

Se amestecă bine, la foc mic, și se adaugă alte condimente pentru gust, bucăți mici de legume sau de carne gătite anterior pe grătar sau la tigaie.

La final, după ce ai stins focul, peste pastele bine amestecate cu sos se poate pune parmezan ras, frunze de busuioc, piper sau ulei de măsline asezonat cu usturoi și oregano.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter