Și-a sacrificat propria viață la doar 23 de ani, pentru a salva 360 de pasageri de la bordul unui avion

De Mihaela Dobre, pe Ultimul update Marți, 20 iunie 2017, 12:48
Se întâmpla pe 5 septembrie 1986, când un grup de islamiști radicali au atacat un avion al companiei aeriene „Pan American” (SUA), în orașul Karachi, Pakistan.

Atacul terorist se putea încheia cu moartea a sute de oameni, însă acest lucru nu s-a întâmplat grație unei stewardese curajoase, care la doar 23 de ani, și-a jertfit fără ezitare viața pentru a salva viețile pasagerilor din avion.

Se numea Neerja Bhanot. O tânără frumoasă care a absolvit o școală medie din Mumbai și a lucrat ca model  până în martie 1985, când  s-a căsătorit în urma unui aranjament matrimonial organizat de către părinți. Însă soțul ei a fost nemulțumit de zestrea obținută și după doar două luni a renunțat la căsnicie. Neerja a hotărât apoi să devină stewardesă la compania „Pan American”.

5 septembrie 1986. Ceea ce trebuia să fie o zi obișnuită de muncă, s-a transformat într-o tragedie pentru ea și cei care se aflau la bordul zborului PA 73, cu ruta Mumbai – Pakistan. Aeronava a aterizat la ora 05:00 dimineața, moment în care pasagerii și membrii echipajului au fost luați ca ostatici de către patru teroriști înarmați. Neerja a reacționat imediat: ea a reușit să-i preîntâmpine pe piloți, iar aceștia au părăsit avionul printr-o trapă de rezervă.

Inițial, teroriștii au împușcat toți pasagerii care s-au identificat drept cetățeni americani. Apoi au cerut toate pașapoartele pasagerilor, intenționând să-i execute și pe restul cetățenilor americani de la bordul avionului. Dar planul lor a fost dat peste cap de Neerja.

Cu sânge rece, stewardesa a reușit să ascundă toate pașapoartele și actele de identitate într-un coș de gunoi, iar pentru că nu au reușit să mai identifice vizual niciun american, islamiștii nu au mai împușcat pe nimeni.

În momentul în care poliția pakistaneză a luat cu asalt avionul, Neerja a profitat de agitația creată și a evacuat toți pasagerii. Curajoasa stewardesă nu s-a speriat nici de împușcături, nici de exploziile grenadelor. După ce a evacuat pasagerii și se pregătea și ea să părăsească aeronava, a aboservat trei copii ascunși sub niște scaune, care nu îndrăzneau să iasă de frică.

Neerja s-a întors după ei și a fost observată, moment în care teroriștii au deschis focul de armă. A acoperit copiii cu propriul său corp, reușind să îi protejeze, dar ea a fost împușcată mortal.

Neerja Bhanot a fost decorată postmortem cu ordinul lui Ashoka Chakra – cea mai mare decorație indiană oferită pentru eroismul demonstrat pe timp de pace, devenind astfel cea mai tânără persoană căreia i-a fost atribuit acest premiu.

Citește și – 12 lucruri pe care nu le știai despre jobul de stewardesă: „Un coș sau o răceală te țin departe de muncă săptămâni întregi”

Citește și – De ce toate stewardesele țin mâinile la spate atunci când intâmpină pasagerii

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter