Povestea românilor care au ajuns patroni de restaurant în Spania

De Oana Dinu, pe
Milioane de români au luat drumul străinătății în speranța unei vieți mai bune. Le-a fost greu să-și lase în urmă copiii, dar România nu le mai oferea o prespectivă fericită. Așa a început și povestea familiei Andronache.

Romeo Andronache lucra la un restaurant din Vama Veche atunci când s-a hotărât să plece din țară. Câștiga bine, dar era un serviciu sezonier, și auzise că în Spania ar putea munci pe un salariu mult mai mare. S-a stabilit în Calaf, un sat de munte cu 3.500 de locuitori,  în comunitatea autonomă Catalonia. După o vreme l-a urmat și soția lui, Mariana, care lucra în Ploiești la fabrica de textile Dorobanțul, pe un salariu mic, conform Libertatea.ro.

„Am plâns tot drumul în autocar: îmi lăsasem amândoi copiii acasă. Carmen avea 17 ani și Robert, 19. Dar când am văzut că luam aici într-o zi cât câștigam în România într-o lună, am rămas” povestește femeia.

Alături de ei a venit și Robert, care s-a angajat camarero într-un restaurant. Carmen, fiica lor, era în ultimul an de liceu și a rămas acasă, dar a fost în permanență susținută de familia ei.

Soții Andronache au lucrat nouă ani într-un restaurant din Calaf: ea servea la bar, iar el era bucătar. Așa au învățat spaniola și catalana. Le mergea bine, dar criza financiară din 2011 i-a lăsat șomeri. Acela a fost momentul când s-au hotărât să își folosească economiile pentru o afacere proprie. Și-au deschis un restaurant cu specific catalan, unde lucrează împreună: Mariana și Romeo, fiul lor, Robert, și soția lui, Ana.

„Am început în 2012, în plină criză. A fost greu, dar aveam ce mânca, mai rămâneau și ceva bani s-o ajut pe fii-mea, mai ne făceam câte un capriciu, mai ieșeam la mare și încet-încet au trecut șase ani, iar acum se văd rezultatele” spune Mariana.

Romeo este bucătar, Mariana se ocupă de bar, iar Robert și Alina servesc clienții. Au și doi angajați, tot români, care îi ajută în zilele aglomerate. Au mulți clienți și ei aleargă în toate părțile pentru a nu întârzia comenzile. Atmosfera de la Parador este un prietenoasă, iar oamenii își spun pe nume, ca într-o mare familie. Vin mulți săteni să mănânce aici în pauza de prânz, dar și clienți din sate vecine. Sunt catalani, români, polonezi, ucraineni și marocani, fermieri, vânători, muncitori în construcții, angajați sau șefi în fabrică.

Sursă foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter