Povestea lui Moş Crăciun

De Nicoleta Galeteanu, pe

Sărbătorile de Iarnă creează un univers al copilăriei marcat de o aură de mister şi magie, încărcat de simboluri frumoase si fascinante. Împodobirea bradului în Ajunul Crăciunului…
… colindele şi datinile specifice, Naşterea Domnului, dar mai ales venirea lui Moş Crăciun sunt lucurile care ne fac să ne simţim din nou copii şi care ne ajută să credem din nou în Moş Crăciun. 

Şi până la urmă, cine este Moş Crăciun? Un moş simpatic, dolofan şi jovial, cu barbă mare şi veşminte roşii, cunoscut în toată lumea că fiind mesagerul Sărbătorilor de Iarnă.

Oricât am fi de suspicioşi, legendarul Moş Crăciun există pentru fiecare dintre noi.

El vine cu darurile, bucuriile şi emoţiile pe care le naşte în noi această magică Sărbătoare, cu simboluri şi semnificaţii fascinante, în întreaga lume. 
 
Pentru cine nu ştie, Moşul nu a fost dintotdeauna un om bun şi darnic. Povestea lui cunoaşte mai multe variante, iar legenda este strâns legată de Naşterea Domnului şi Fecioara Maria.
 
Una dintre poveşti spune că Maica Domnului îi cere adăpost lui Moş Ajun, un moş simplu şi bătrân. Motivând că este sărac, el o trimite la fratele său mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. Însă, ajungând aici, Maica Domnului este primită de Craciunită, soţia lui Crăciun.
 
Aceasta nu stă mult pe gânduri şi o primeşte să nască în iesle. Apoi, fără să-i spună soţului ei, Crăciuniţa o ajută pe Maica Domnului să-L nască pe Pruncul Iisus. Crăciun este, de fapt, un om rău si necredincios aşa că, la aflarea veştii, acesta îşi pedepseşte soţia.  

Printr-o minune, Maica Domnului o ajută pe Crăciuniţă să scape de pedeapsa soţului ei. 

Crăciun, văzând această minune şi aflând că în grajdul sau s-a născut Domnul Iisus, se căieşte şi îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel „primul creştin„.  
 
Pentru că soţia sa a scăpat nevătămată de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde un foc mare din crengi de brad în curtea sa şi cheamă toate slugile pentru a împarţi bucuria cu ele, iar cântecele de bucurie se transformă astfel în colindele de Crăciun.  
 
Legenda mai spune că Moşul se căieşte atât de mult de fapta sa, încât a două zi îşi împarte întreagă avere copiilor săraci, fapt care a devenit de atunci un obicei în Ajunul Naşterii Domnului.  

De asemenea, transfigurarea lui Moş Crăciun într-un sfânt, care împarte daruri copiilor de ziua naşterii lui Iisus, este un obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care le aduceau regii-magi noului Mesia, potrivit legendei evanghelice.
 
Aşadar, în fiecare an, Moşul nostru vine tocmai de la Polul Nord, pe o sanie trasă de reni cu care aduce sacul imens cu jucării, pe care le construieşte chiar el, în atelierul sau din Laponia, ajutat de Crăciunita şi spiriduşi.
 
În Ajun, Moşul ajutat de renii care îi mână sania plină de daruri, face înconjurul lumii şi intră pe coşurile caselor pentru a aşeza la bradul împodobit cadourile meritate. Apoi, deşi cam rotofei, se strecoară în case pe horn sau pe geam şi lasă sub brăduţ daruri, totul este făcut însă cu mare atenţie, pentru a nu fi văzut.  
 
Mai mult, Moş Crăciun are şi un rol educativ, aşa încât el împarte darurile în mod chibzuit. El păstrează o lista în care sunt notaţi copiii cuminţi şi neascultători deopotrivă, ceea ce explică de ce nu toţi primesc în fiecare an daruri, chiar dacă Moşul citeşte toate scrisoarile.  
 
Pentru că este bătrân, cei şase spiriduşi sunt adevărate ajutoare de nădejde ale Moşului. Pe tot parcursul anului, ucenicii îl ajută să fabrice cadourile pentru copii, iar fiecare dintre ei are o sarcină bine definită.

Bushy Evergreen este spiriduşul care a inventat maşinăria ce fabrică jucăriile, Shinny Upatree este cel care a pus bazele comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea misterioasă, Wunorse Openslae este responsabil cu renii şi îngrijirea saniei, îi antrenează pentru a căra greutăţi mari cu o viteză inimaginabilă, Pepper Minstix este paznicul ţinutului, Sugarplum Mary găteşte dulciuri şi prăjiturele, iar Alabaster Snowball este spiriduşul-cheie care are sub supraveghere lista cu copiii cuminţi şi pe cea cu cei neastâmpăraţi.
 
De asemenea, cei nouă reni faimoşi, care trag sania încărcată a Moşului, au şi ei roluri importante în slujbă acestei misiuni. Renii sunt ucenicii rezistenţi ai Moşului, iar renul care conduce sania, Rudolf, lumeaza calea saniei în noaptea magică din Ajun. De asemneea, el este ajutat de ceilalţi opt reni – Dasher, Dancer, Donner, Vixen, Comet, Cupid, Prancer, Blitzen.

Moş Crăciun este magic şi totul e ca un vis frumos pe care nu doar cei mici îl iubesc, ci şi cei mari care îşi dau frâu liber imaginaţiei şi care vor să celebreze miracolul Sărbătorilor.
Aşadar, nu lăsa Sărbătorile să treacă fără să-i povesteşti copilului tău despre legenda lui Moş Crăciun, cel care aduce bucuria în sufletele noastre şi are grijă că lumina Naşterii Domnului să ne pătrundă în suflete şi în case.

Moş Crăciun e o stare de spirit! Să-l primim în sufletele noastre şi în acest an!

Crăciun Fericit şi La Mulţi Ani!



Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter