Oamenii de știință vor să arunce sare în atmosferă pentru a combate încălzirea globală

De Oana Savin, pe
Mai mulți cercetători americani susțin că dacă ar arunca cu sare în atmosferă ar putea combate încălzirea globală. Potrivit acestora, sarea are proprietăți de reflexie și poate crea o perdea de protecție, respingând astfel razele solare, lucru care ar duce la o răcire sistematică a planetei.

Pe de altă parte, alți specialiști sunt sceptici privind succesul acestei metode.

„Este o propunere interesantă. Numai că cele mai multe dintre aceste scenarii de geoinginerie, deși par atrăgătoare, ar putea avea consecințe involuntare periculoase atunci când le privești în detaliu”, a declarat expertul în meteorologie Michael Mann pentur Live Science.

Citește și: Cercetătorii avertizează: medicamentele împotriva arsurilor îmbolnăvesc rinichii

Totuși, Robert Nelson, cercetător al organziației non-guvernamentale americane Planetary Science Institute susține că perdeaua de sare nu ar bloca doar „excesul solar”, ci ar putea fi un scut împotriva emisiilor cu efect de seră precum dioxidul de carbon care duce la creșterea temperaturii Pământului.

El a mai arătat că sarea ar putea fi diseminată în troposferă, la altitudinea la care zboară aeronavele comerciale.

Citește și: Secretul cel mai ascuns al femeilor, scos la iveală de cercetători

„În primul rând, sarea conține clor, un element care distruge ozonul, deci acest lucru ar putea duce, de fapt, la mărirea găurii din stratul de ozon”, l-a contrazis Michael Mann.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter