Scârbos: Top mumii ciudate care au speriat cercetătorii

De Diana Zagrean, pe

Unele descoperiri arheologice au cutremurat lumea oamenilor de ştiinţă. Deşi cercetătorii din întreaga lume sunt obişnuiţi cu descoperiri macabre şi morminte scârboase, unele dintre ele au reuşit să şocheze chiar şi pe cei mai tari în domeniu. Iată câteva descoperiri arheologice şocante, care au speriat oamenii de ştiinţă.

Mumiile din mlaştină

 
Lucrătorii din turbăriile din nordul Europei au una dintre cele mai terifiante meserii. Nu numai că lucrează în condiţii vitrege, cu vreme rea şi peisaje dezolante, dar mai şi găsesc cu regularitate mumii foarte scârboase.
Victime ale unor criminali, hoţi care fugeau de autorităţi, haiduci rătăciţi sau chiar jertfe pentru zeii recoltei, aceşti oameni s-au păstrat în stare foarte bună, în ciuda sutelor de ani care au trecut de când au murit.
Cunoscuţi şi ca „mumiile din turbării”, aceste trupuri uscate de solul acid şi lipsa de oxigen (care a împiedicat bacteriile să descompună ţesuturile) se găsesc peste tot prin mlaştinile din Danemarca, Suedia, Marea Britanie sau Olanda. Unele dintre ele au primit nume şi sunt expuse în diverse muzee din lume (Fata din mlaştina Uchte, Fata Yde, Bărbatul din Tollund).
Citeşte şi Şocant: Top 3 boli genetice care nasc monştri

Scheleţii romani din Siria

 
În 1933 arheologul Robert du Mesnil du Buisson conducea excavaţiile dintr-un sit în Siria, numit Dura-Europos. Aici se ştie că s-au dat lupte grele între persani şi duşmanii lor de moarte, romanii care veniseră să-i cucerească.
Într-o galerie ciudată, ca un tunel subteran, cercetătorii au găsit mai multe seturi de scheleţi umani în uniforme romane. Aceştia au murit în timp ce alergau toţi într-o direcţie, ca şi cum fugeau de ceva care i-a îngrozit.
Unul dintre scheleţii găsiţi în acel tunel avea mâinile prinse strâns de armură, care la o analiză mai atentă s-a dovedit a fi persană. Ce se întâmplase de fapt: atât persanii, cât şi romanii se apucaseră să sape tunele unii către ceilalţi pentru a-şi surprinde inamicii. La un moment dat, tunelele erau atât de aproape, încât soldaţii s-au auzit reciproc. Persanii, a căror galerie se afla deasupra celei romane, au forat un puţ până în tunelul inamic şi un soldat s-a sacrificat ducând acolo sulf şi bitum şi le-a aprins. Fumul devenea acid sulfuric odată ajuns în plămânii victimelor.
Toţi cei 19 soldaţi romani care săpau în acel moment au murit acolo, dar şi persanul care a dus planul la îndeplinire.
Citeşte şi FOTO: 5 peşteri şi grote care îţi taie respiraţia

Pasărea Moa din Vulcanul Owen

 
În 1986, o echipă de cercetători au pătruns în sistemul de peşteri din Muntele Owen, Noua Zeelandă. Vulcanul fusese explorat foarte puţin şi numai specialiştii se puteau aventura în măruntaiele muntelui.
Nu mică le-a fost mirarea când au găsit într-una dintre peşteri o grămadă ciudată de oase, cu bucăţi de carne şi nişte gheare ciudate încă intacte.
Ulterior s-a descoperit că resturile, în ciuda aspectului de animal devorat de răpitori în urmă cu câteva ore, aveau 3000 de ani şi aparţineau unei păsări dispărute demult, numită Moa (Megalapteryx didinus).
Asemănătoare unui struţ, pasărea moa a dispărut în jurul anului 1400, odată cu venirea populaţiei maori şi a despăduririlor.
Vânată excesiv, pasărea a dispărut complet în 100 de ani, deşi miturile locale vorbesc despre supravieţuirea unor specimene în locurile izolate de pe insulă (cum ar fi peşterile dintr-un vulcan?).
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter