Un om de știință în vârstă de 104 ani a fost eutanasiat la o clinică din Elveția

De Oana Savin, pe
Cercetătorul australian David Goodall, care a împlinit luna trecută 104 ani, a fost eutanasiat la o clinică din Elveția. El nu suferea de nicio boală, însă nu mai dorea să mai trăiască.

Goodall, doctor în ecologie, a decis să își ia viața din cauza lipsei de independență cauzată de vârsta avansată. El a anunțat decizia pe care a luat-o în urmă cu câteva săptămâni, relatează CNN.

Îmi pare cu adevărat rău că am ajuns la această vârstă”, a declarat cercetătorul luna trecută, în ziua în care a împlinit 104 ani.

Citește și: Drama fără margini a unei tinere: de ce medicii au asistat neputincioși la sinuciderea ei

Nu sunt fericit. Vreau să mor. Nu am un motiv anume de tristețe. Un lucru trist este să fii împiedicat să o faci (n.r. să mori asistat)”, a adăugat el.

David Goodall a murit, după cum a planificat, pe data de 10 mai la clinica Life Circle din Elveția.

Ultima dorință a omului de știință a fost să asculte „Oda bucuriei” în ultimele clipe de viață, după care și-a administrat o injecție letală, sub îndrumarea medicilor.

Bărbatul, care era originar din Marea Britanie, locuia în Australia de 30 de ani, însă, în această țară moartea asistată este legală într-un singur stat. Totuși, este necesar ca persoana care nu mai dorește să trăiască să aibă o boală în fază terminală.

Citește și: Un bărbat care a stat 25 de ani în închisoare a fost eliberat după ce s-a dovedit că a primit o sentință la moarte greșită

Poziția Asociației Medicale din Australia rămâne vehementă împotriva morții asistate, fiind văzută ca o practică incompatibilă cu etica medicinei.

În Elveția este permisă moartea asistată încă din 1942. Alte țări au legalizat alegerea oamenilor de a încheia voluntar viața, dar doar în condițiile în care acea persoană este bolnavă terminal.

Profesorul David Goodall a strâns 15.000 de dolari americani prin intermediul unei petiții online pentru a-și permite călătoria din Australia în Elveția. Înainte de a fi eutanasiat, a petrecut câteva zile alături de familia sa care locuiește în Franța.

Goodall a publicat peste 100 de lucrări științifice pe parcursul carierei sale de 70 de ani. El a primit titlul de cercetător-asociat onorific al Universității Edith Cowan.

Sursă foto: Captură Youtube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter