Mircea Cărtărescu: „Sunt cam tinerel că să iau premiul Nobel”

De PR, pe

Poet, prozator, eseist şi publicist, Mircea Cărtărescu se află, pentru al doilea an consecutiv, printre favoriţii la Premiul Nobel pentru Literatură.
La casa de pariuri Ladbrokes, scriitorul român apare în prima treime a clasamentului artiştilor care ar putea obţine, mâine, unul dintre cele mai râvnite premii din lume.
Invitat în studioul Digimatialului autorul trilogiei „Orbitor” i-a povestit lui Marius Pancu cum a primit  vestea nominalizării la premiul Nobel. „Am fost uluit când am văzut că sunt din nou pe această listă Ladbrokes. Anul trecut parcă nu am fost atât de mirat, deși eram pentru prima dată, dar anul acesta am fost de-a dreptul uluit, pentru că se întâmplă foarte rar ca un scriitor să fie nominalizat doi ani la rând. Nu vreau să se aștepte nimeni să iau premiul anul acesta sau în următorii câșiva ani. Sunt cam tinerel pentru asta. Media de vârstă a celor 100 de scriitori de pe listă este de peste 70 de ani”, a spus Mircea Cărtărescu.
Scriitorul a mărturisit și ce înseamnă pentru el să fie peste Ian McEwan sau Salman Rushdie în această listă. „Ar fi stupid din partea mea să mă compar cu ei și să mă consider pe același nivel. Ei sunt idolii mei, oameni pe care îi citesc din adolescență și pe care îi iubesc extraordinar de tare. Este o onoare formidabilă să mă aflu printre ei. Încă nu-mi vine să cred și sunt foarte mișcat că există oameni care mă consideră demn de acest premiu”, a afirmat Cărtărescu in studioul Digimatinalui, emisiune difuzată de luni până vineri la Digi24.
„Să speri la Nobel este ca și cum ai avea ambiția să câștigi în fiecare an la 6 din 49. Obsesia de a lua Premiul Nobel arată naivitate și o conștiință exagerată a propriei valori. Un scriitor care știe despre ce e vorba, nu poate fi obsedat. Știind modul în care se acordă, știind că există un milion de scriitori în lume, știind că dintre aceștia 3.000 sunt îndreptățiți să spere la acest premiu, e ca și cum ai avea ambiția monstruoasă de a câștiga la 6 din 49 în fiecare an”, este de părere Mircea Cărtărescu.
În jurul trilogiei „Orbitor” a existat o întreagă controversă, iar criticii s-au întrebat ce urmează după această carte. „Nu m-a dărâmat cu totul, deși a fost foarte aproape. Am lucrat mai bine de 14 ani la cartea aceasta. La început, am fost foarte dezamăgit. Marea controversă a fost la al treilea volum, în care este vorba despre comunism și despre Revoluție. Este mult mai ancorat în istorie și, ca atitudine, este o satiră. A fost răzbunarea mea împotriva celor care mi-au furat tinerețea”, a povestit scriitorul român.
Mircea Cărtărescu a făcut și o dezvăluire,  i-a mărturisit lui Marius Pancu faptul că în acest moment scrie o altă carte: „După trilogia Orbitor, nu am mai scris cărți mari, însă acum scriu o carte grea și importantă. Sunt la sfertul ei. Subiectul este, ca întotdeauna, Mircea Cărtărescu. Eu nu am alte subiect, sunt un cărtărescolog, un explorator al subteranelor minții mele”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter