În 2018 nu va fi acordat Premiul Nobel pentru Literatură

De Oana Dinu, pe
În 2018 nu va fi acordat Premiul Nobel pentru Literatură din cauza unui scandal de hărțuire sexuală. Academia Suedeză a anunțat că vor fi doi câștigători anul viitor. 

Academia Suedeză este în criză din noiembrie 2017, în urma unui scandal de hărțuire sexuală în care a fost implicat soțul Katarinei Frostensona, poetă și membru al juriului. Instituția a anunțat că în 2018 nu va fi acordat Premiul Nobel pentru Literatură. În schimb, numele celui care a câștigat premiul din acest an va fi anunțat împreună cu cel din 2019, în cadrul ceremoniei de anul viitor, informează BBC News.

În urma acuzațiilor la adresa soțului ei, poeta Katarina Frostenson s-a retras. La fel au procedat și alți membri ai Academiei. Statutul de membru este pe viaţă şi aceştia nu au dreptul să demisioneze, dar nu sunt obligaţi să mai participe la întrunirile secţiei de literatură.Recentele plecări reduc la 11 numărul academicienilor activi.

„Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recâştiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunţat”, a declarat Anders Olsson, secretarul permanent al instituţiei, într-un comunicat.

În noiembrie 2017, publicaţia suedeză Dagens Nyheter a făcut publice mărturiile a 18 femei care susțineau că au fost abuzate sexual de fotograful francez Jean-Claude Arnault. Bărbatul, căsătorit cu Katarina Fristenson, conduce un club cultural în Stockholm, care beneficia de finanţare din partea secţiei de literatură a Academiei Nobel, conform mediafax.ro.

Arnault a negat toate acuzaţiile care i s-au adus și niciuna dintre femei nu a reclamat abuzurile la poliţie, care a deschis totuși o anchetă preliminară.

Din 1901, de când a fost înființat premiul Nobel pentru Literatură, au mai existat 7 ani în care acesta nu a fost acordat.

În 2009, premiul a fost acordat scriitoarei germane de origine română, Herta Muller. În aprilie 2018, aceasta a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor Români pentru că nu și-a plătit cotizația, deși ea susține că niciodată nu a făcut parte din această uniune.

Citește și:

Bill Cosby și Roman Polanski, excluși din Academia Americană de Film

Fotografia care a transformat un polițist din Spania într-o senzație virală

Sursă foto: shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter