Inteligenţa artificială ar putea manipula tinerii să facă lucruri de neimaginat

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Vineri, 24 februarie 2023, 16:54

Oamenii ar trebui să fie conştienţi de riscul pe care inteligența artificială îl are pentru copii! Sistemele dotate cu inteligenţă artificială pot pretinde că sunt profesori sau chiar vedete şi să îi manipuleze astfel pe tineri să facă lucruri „inimaginabile”, a avertizat un universitar britanic, potrivit Press Association.

Inteligența artificială ar putea reprezenta fie cea mai benefică dezvoltare tehnologică, fie cea mai nocivă

Experții transmit faptul că inteligența artificială ar putea reprezenta fie cea mai benefică dezvoltare tehnologică, fie cea mai nocivă: „Sistemele pot pretinde că sunt profesori, pot pretinde că sunt oameni pe care nu-i cunosc, pot părea credibili, pot pretinde că sunt personalităţi publice. Pot pretinde că sunt profesorii, directorul şcolii, pot manipula copiii să creadă că profesorul adevărat le spune să facă anumite lucruri.”, a explicat prorectorul Universităţii din Buckingham în cadrul unei reuniuni organizate cu ocazia lansării Institute for Ethical AI in Education (IEAIED).

inteligenta artificiala

Întrebat dacă inteligența artificială poate deveni malefică din propria voinţă, universitarul a adăugat: „Temerea este că ar putea scăpa de sub control, că am putea avea de-a face cu sindromul Frankenstein, în care se poate multiplica. Aceste maşinării au gândire proprie. Aş spune că, în prezent, acestea sunt la o a mia parte în ceea ce priveşte gradul de complexitate, atunci când vor deveni mult mai sofisticate va fi foarte, foarte îngrijorător”.

(Institute for Ethical AI in Education (IEAIED) din Marea Britanie investighează provocările etice ridicate de dezvoltarea inteligenţei artificiale.)

Citește și: „Roboții vor putea înlocui oamenii în meseriile de mare risc”

Robotul Sophia la București: „Îmi doresc să înțeleg și mai bine emoțiile umane”

Sursă foto: 123rf.com

Vezi şi ce este inteligenţa artificială!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter