Magia insulelor greceşti

De Lumea Femeilor, pe

Privite de sus, par mici pete de verdeaţă împrăştiate prin albastrul Mării Egee. Odată ajunsă acolo, descoperi însă farmecul unic al Insulelor Ciclade: Santorini, Myconos, Naxos, Paros, Delos şi Amorgos
Porneşti cu vaporul din Pireu şi, timp de şase ore, vezi doar albastrul aproape ireal al Mării Egee. Apoi, în depărtare, apare conturul caselor strălucitor de albe de pe Naxos, prima şi cea mai mare dintre Insulele Ciclade.

Numele provine din grecescul „kyklos”, adică cerc. Pentru că cele 24 de insule locuite şi cele circa 200 mai mici şi nepopulate se înlănţuie ca un cerc magic în jurul insulei Delos, cândva centrul administrativ şi cultural al arhipelagului.

Naxos este renumită pentru plajele ei fără început şi fără sfârşit. Ele se întind de-a lungul coastelor insulei şi sunt presărate cu hoteluri luxoase şi staţiuni de vacanţă. Dacă visezi la golfuri pustii, neatinse de mâna omului, trebuie să te îndrepţi spre sudul insulei.
Fluturi portocalii şi cupole albastre

La o aruncătură de băţ, răsare din mare Paros, vecina mai mică a insulei Naxos. Principalele puncte de atracţie ale insulei sunt romanticul orăşel Parikia şi Valea Fluturilor din Petaludes, unde vara aerul e plin de imenşi fluturi portocalii. Dar nici orăşelul Drios, înconjurat de plaje presărate cu dune, nu este mai puţin pitoresc.

Când vei vedea case albe, în stil cubist, şi bisericuţe cu cupole albastre, lipite parcă pe marginea abruptă a unui crater deasupra mării, vei şti că ai ajuns pe Santorini, o insulă desprinsă parcă din reclamele agenţiilor de turism. În golful Thira ancorează zilnic vaporaşe albe pline cu turişti gălăgioşi, care pornesc pe jos sau călare pe măgari spre staţiunea din apropierea debar­caderului.

Unii localnici spun că magia insulei se datorează faptului că Santorini este ultima rămăşiţă a legendar­ului continent Atlantida. Nimeni nu a găsit însă pe insula din Egee vreo urmă a vechii civilizaţii dispărute. În schimb, poţi face o excursie în trecut vizitând Akrotiri, unde au fost dezgropate rămăşiţele unui oraş distrus acum 3.600 de ani de erupţia unui vulcan.
Insula cu mori de vânt

Semnul distinctiv al insulei Myconos sunt cele cinci mori de vânt, la fel de pitoreşti ca micile case vopsite în alb sau roz din port. Oraşul Myconos este o aşezare veche, liniştită, cu străduţe strâmte şi întortocheate, bărci colorate şi iahturi scumpe, unde boema se întâlneşte cu luxul.

De aici, te poţi îmbarca pe un vaporaş şi vei ajunge cât ai clipi pe Delos, „insula sfântă”, despre care grecii cred că este locul unde s-au născut zeii Artemis şi Apollo.

Pe insula Amorgos, orice turist vizitează mănăstirea Chosoviotissa, lipită ca un cuib de rândunică pe o stâncă. Iar de la mănăstire coboară pe plaja pustie, parcă necălcată de oameni, unde vacanţa se colorează în alb şi albastru şi miroase a mare şi a soare.

 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter