In cautarea misterului

De Corina Buhagiar, pe

Daca iti doresti sa evadezi din banal si sa plonjezi direct intr-un univers fascinant, nu ai nevoie decat sa cunosti destinatia potrivita. Exista locuri unde aerul devine greu de o magie…
…aparte, iar vizitatorul nu trebuie decat sa se linisteasca si sa-l „respire”, ca sa se incarce de mister electrizant. Nu te stradui sa-l deslusesti, n-are rost sa „strivesti corola de minuni a lumii”. Contempla doar, in tacere, si bucura-te de bogatia pe care ti-o ofera.

Editura Aquila a scos o carte – ghid incantatoare „Locuri sacre, sau Georgafia magica a Terrei” cu cele mai cunoscute patruzeci astfel de locatii. Poti sa visezi la ele, in timp ce privesti fotografiile superbe si poti sa le bifezi, pe cuprins, dupa ce le vei vedea cu ochii tai.

Daca desenele din Nazca (Peru), muntele Kailas din Tibet sau Antarctica sunt cam departe, iata doua dintre ele la care poti ajunge mai usor.

Stonehenge – misterul din sudul Angliei

Monumentul megalitic cel mai faimos si mai enigmatic din Europa dateaza, dupa estimarile arheologice, de la finele Epocii Pietrei, adica 2400 i.C.

Cum au reusit constructorii lui sa aduca sute de kilometrii si sa aseze in aceasta structura circulara blocuri uriase de piatra de cate 6 metri inaltime, este un mister pana in ziua de azi. Si mai uimitor este ca detineau cunostinte astronomice mai avansate decat te-ai astepta de la o civilizatie neolitica.

Stonehenge se pare ca servea drept calendar, observator astronomic pentru determinarea solstitiilor sau eclipselor si loc destinat ritualurilor sacre.

Druizii, care au aparut la doua milenii dupa ridicarea complexului megalitic, il foloseau in ceremoniile lor. De altfel, daca vrei sa „prinzi” vreo vrajitoare contemporana, cel mai indicat este sa-l vizitezi in timpul solstitiului de vara.

Exista oameni care sarbatoresc inca acest moment astrologic in cercul sacru de la Stomehenge.

Cum ajungi: Mergi cu trenul o ora si jumatate din statia londoneza Waterloo pana la cea mai apropiata asezare de langa ruine, Salisbury. Sau iei autocarul din statia Victoria sau din aeroportul Heathrow pana la Amesbury, la 3 km de Stonehenge.

Cnossos – pe urmele Minotaurului

Minos, legendarul rege al Cnososului, a construit labirintul in care locuia monstrul jumatate om, jumatate taur, caruia atenienii trebuiau sa-i plateasca tribut anual cate sapte barbati si sapte femei.

Ovidiu povesteste, in „Metamorfoze”, cum Tezeu, fiul regelui Egeu, a reusit sa ucida monstrul si sa iasa din labirint cu ajutorul firului Ariadnei. Gasesti vestigiile la 5 km de coasta nordica a Cretei.

Religia minoica pastra o buna parte a traditiilor neolitice, printre care venerarea „Zeitei-Mama” supranumita si Stapana Labirintului. Statuete de teracota cu zeite tanand serpi in maini sunt marturia, pana in zilele noastre, a acestei credinte. Pentru ruinele palatului, cu sala tronului sau coarnele Minotaurului merita sa sacrifici un pic din timpul de plaja.

Cum ajungi: In sezon exista zboruri charter pana la aeroportul Nikos Kazantzakis. Dar daca preferi, poti sa zbori pana la Athena si sa iei un vapor din portul Pireus pana in Creta.

Foto: Shutterstock 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter