Herta Muller, suspendată din Uniunea Scriitorilor Români: „Nu am știut că fac parte din USR”

De Oana Savin, pe
Scriitoarea Herta Muller a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor Români (USR) pentru că nu și-a plătit cotizația. Anunțul a surpsins-o pe laureata Premiului Nobel pentru literatură, întrucât ea nici nu știa că face parte din această uniune.

Scriitorul Mircea Mihăieș a anunțat că Muller a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România pentru neplata cotizaţiei, ceea ce înseamnă că scriitoarea îşi pierde anumite drepturi, printre care cel de a vota sau de a candida pentru o funcţie în USR.

Citește și: Herta Muller: “Îmi place să nu scriu”

Acest anunț a uimit-o pe Muller care susține că niciodată nu a făcut parte din această uniune.

Nu am ştiut că fac parte din Uniunea Scriitorilor din România. Nu m-a întrebat nimeni dacă vreau să fac parte din Uniune şi nimeni nu m-a anunţat că sunt membru. Când s-o fi întâmplat oare asta? Nici măcar vreo cerere să plătesc cotizaţia nu am primit. Când trăiam încă în România, urma să fiu primită în Uniunea Scriitorilor, dar mi-am condiţionat intrarea în Uniune de cea a lui William Totok (din Grupul de Acțiune Banat n.r.). Pentru că el nu a fost acceptat, nu am mai intrat nici eu. De atunci nu am mai avut niciun contact cu organizaţia”, a explicat scriitoarea de origine română pentru presa germană, cittaă de Digi 24.

Citește și: Nobel pentru o scriitoare de origine română

Nici nu mi-am mai exprimat vreodată dorinţa să devin membru al Uniunii. Cum poate fi numit acest teatru absurd? Înregimentare cu forţa, ca pe vremuri? Cineva ia o decizie peste capul meu şi apoi mă trage la răspundere pentru ea. În orice caz, o acţiune democratică nu este”, a subliniat ea.

Herta Muller este o scriitoare germană de limbă germană și română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009. Scrierile sale prezintă viaţa românilor sub dictatura comunistă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter