Ger cumplit în România din cauza unui val de aer polar. Cât va dura

De Oana Dinu, pe
Un val de aer deosebit de rece din zona arctică va ajunge în România în următoarea perioadă. Pe lângă gerul năprasnic, meteorologii semnalează și alte fenomene extreme. 

Fenomene meteo severe vor pune stăpânire pe țara noastră din cauza valului de aer rece din zona arctică declanșat de un vârtej puternic în jurul Polului Nord, conform ȘtirileProTv. Vortexul polar va aduce ger, viscol și ninsori abundente și în România.

Peisajele arctice spectaculoase nu vor mai fi atât de îndepărtate odată ce influența curenților de aer deosebit de rece din zona Polului Nord va ajunge și în România. Meteorologii spun că va fi ger cumplit, însoțit de viscol, începând de săptămâna viitoare, când minima va coborî până spre -18 grade Celsius. Va ninge abundent, astfel că stratul de zăpadă va ajunge până la 10-15 centimetri în zona sudică.

“Căderi de zăpadă puternice, abundente, dar evident şi vânt puternic, cu viscol, apoi temperaturi foarte scăzute. Imediat după viscol vin acele temperaturi foarte scăzute pentru că stratul de zăpadă reflectă o parte din radiaţie şi ai un efect local de amplificare a anomaliilor negative de temperatură” a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM, pentru sursa citată.

Vortexul polar ar fi putut rămâne mai multă vreme în această zonă, dacă stratul de gheață ar fi fost mai mare, dar acest lucru nu este posibil pentru că mai multe mări nordice nu au înghețat complet, așa cum ar fi trebuit până la această dată. Dezechilibrele din atmosferă se resimt în toate aspectele. Echilibrul dintre zona arctică și zona ecuatorială a fost și el zdruncinat, iar anomaliile nu întârzie să apară, ceea ce înseamnă că tot ce știam despre anotimpuri se va schimba.

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter