FOTO: Top 5 oraşe dispărute superbe

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Miercuri, 08 februarie 2023, 17:38

Destinaţiile turistice de interes istoric sunt printre cele mai interesante locuri de vizitat. Faptul că ele sunt situate în locuri superbe, înconjurate de păduri dese sau deşert fierbinte nu face decât să sporească interestul. Iată 5 oraşe dispărute superbe, dovezi ale unor civilizaţii incredibile, care abia te aşteaptă să le descoperi.

Palenque (Mexic): Oraşul mayaş din inima junglei

Palenque este unul dintre cele mai bine păstrate oraşe mayaşe din Mexic. Ridicat în jur de anul 100 î.H., Palenque a fost sediul unei înfloritoare civilizaţii din 600 d.h. până în jurul anului 700 d.H. Perioada în care oraşul a înflorit din punct de vedere arhitectural şi cultural a fost pe timpul domniei regelui Pakal, care a ridicat numeroase pieţe.
Palate şi temple impresionante. Fiul lui Pakal a continuat politicile economice şi de expansiune ale tatălui său, adăugând o notă culturală.
Fiul lui Pakal era iubitor de arte şi arhitectură, astfel că pe timpul domniei lui au fost construite multe clădiri cu hieroglife şi stele care povesteau istoria fascinantă a civiliyaţiei maya.
După anul 702, cetăţile rivale au atacat constant oraşul şi l-au adus la ruină. Părăsit de locuitorii lui în jurul anului 900, Palenque a fost descoperit abia în secolul 18.
Citeşte şi Horoscop: Cum îţi petreci sfârşitul lumii în funcţie de zodie. Vezi ce şanse ai să scapi

Angkor (Cambodgia): Oraşul cu cel mai mare

monument religios din lume

FOTO: Top 5 oraşe dispărute superbe
Angkor a fost capitala imperiului condus de kmerii roşii pe toată perioada lor de glorie, între secolul 9 şi secolul 15. Perioada de glorie a oraşului a fost între momentul în care monarhul hindus kmer Jayavarman al II-lea s-a autoproclamat monarh universal şi rege-zeu (anul 802) şi invazia tailandezilor din 1431, când localnicii au fugit spre Phnom Penh.
Ruinele oraşului Angkor se găsesc în mijlocul unor păduri luxuriante şi sunt pe lista UNESCO a locurilor protejate. Templele din Angkor sunt peste 1000 ca număr, de la mormane de pietre folosite ca loc de rugăciune, la superbul Angkor Wat, care se spune că este cel mai mare monument religios din lume.
Recent, cercetătorii au demonstrat că Angkor a fost cel mai mare oraş preindustrial al lumii, cu o suprafaţă de aproape 3.000 km2. În aceeaşi perioadă, oraşul mayaş Tikal (Guatemala) avea doar 129 km2.
Citeşte şi Top 5 ruine subacvatice incredibile

Pomepii (Italia): Oraşul înghiţit de cenuşă

FOTO: Top 5 oraşe dispărute superbe
Acest oraş roman de lângă actualul Napoli a fost distrus integral şi îngropat în tone de cenuşă în urma erupţiei vulcanului Vezuviu pe 24 august în anul 79.
Pierdut şi neştiut de nimeni timp de aproape 1.700 de ani, Pompeii a fost descoperit accidental în 1748 şi a devenit loc protejat UNESCO, aducând milioane de turişti în Italia în fiecare an.
Citeşte mai departe şi află secretele ascunse din Machu Picchu şi Petra, alte două oraşe dispărute superbe, pe pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter