„Eat, pray, love”, un nou film fenomen

De Nicoleta Galeteanu, pe

Elizabeth Gilbert nu a înţeles nimic despre Italia şi s-a cam pripit când şi-a ales religia, spun „criticii de film” de la Vatican după vizionarea noii producţii a regizorului Ryan Murphy.

Lesne de intuit, pelicula „Eat, pray, love”, realizată după cartea omonimă a scriitoarei americane, a intrat repede în dizgraţiile oficialilor Bisericii Catolice. 
Lansată deja în cinematografele din America, pelicula se anunţă un fenomen de proporţii în rândul „necredincioşilor”, încurajat fiind şi de criticile şi interdicţiile primite din partea clericilor catolici.
Cu Julia Roberts în rolul principal, adaptarea bestseller-ului spune povestea unei femei care divorţează şi pleacă într-o călătorie în jurul lumii pentru a se redescoperi. În Italia, ea merge să mănânce (Eat), în India descoperă iluminarea spirituală (Pray), iar în Indonezia, va cunoaşte adevărata dragoste (Love).
Nu este singurul film care supără Biserica Catolică (Angels and Demons, The DaVinci Code), totuşi „Eat, pray, love” se abate vizibil de la norme şi rânduieli religioase fundamentale. Mai întâi, faptul că dintre toate atracţiile turistice cu care se mândreşte Italia Liz Gilbert alege doar pizza, eşuând astfel în găsirea sprijinului spiritual în Roma, şi mai apoi că personajul alege hinduismul şi ignoră cu bună ştiinţă catolicismul.
Departe de gândul că religiile lumii au început să îşi dispute supremaţia în poveşti născocite de scriitori, oamenii Bisericii nu s-au gândit, probabil, că setea spirituală a personajului nu ar fi putut fi posibilă fără mai întâi ca aceasta să îşi satisfacă foamea biologică, păcatul fiind faptul că prima năzuinţă vine abia când Liz Gilbert părăseşte deja Italia şi ajunge în India. Pe de altă parte, nu putem să nu ne gândim că poate Brahman îi ademeneşte pe noii adepţi cu cel mai bun curry indian.
Totuşi, lucrurile par să fie destul de serioase de vreme ce şi în realitate personajul rămâne fascinat de religia hindu şi se converteşte la hinduism, aşa cum a declarat Julia Roberts după filmările pentru producţie.
Analizând după precepte morale şi religioase, femeia recent divorţată, care evident nu se află tocmai în cea mai favorabilă conjunctură astrală a vieţii ei, nu realizează că pentru ea mâncarea (pizza) capătă o raţiune spirituală, ceea ce, pentru mulţi oameni raţionali nu este chiar un scop sănătos de urmat, iar pentru cei mai credincioşi dintre noi este un păcat. 
Iată cum „Eat, pray, love” nu doar că defăimează imaginea Italiei, dar mai mult, blasfemiază cea mai răspândită religie din lume, care tocmai a pierdut un enoriaş.  
Potrivit aceleiaşi teze, oficialii Bisericii Catolice au declarat că adevăraţii credincioşi nu ar trebui să meargă să vadă filmul, acesta fiind practic o sfidare a importanţei religiei.
Aşadar, se pare că nu doar Julia Roberts sau Elizabeth Gilbert, care a prilejuit ispite pentru cei deprimaţi şi înfometaţi, sunt pasibile de pedeapsa divină, ci şi cei curioşi să vadă ecranizarea după Ryan Murphy, după cum cuvântează cei din tagma preoţească.
Cine a cutezat să gândească numai că va merge la premieră, ar face bine, spre mântuirea lor deplină, să adauge în programul turistic prin Italia şi Vatican un ritual de rebotezare.
Filmul se lansează în cinematografele româneşti pe 15 octombrie. 

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter