Cele mai ciudate descoperiri premiate la Ig Nobel 2010

De Nicoleta Galeteanu, pe

Înjurăturile ameliorează durerea, roller coaster-ul este remediu pentru astm, iar liliecii preferă sexul oral. Acestea sunt doar câteva ciudăţenii ştiinţifice ale anului…
 …descoperite recent de oamenii de ştiinţă şi premiate săptămâna aceasta la Ig Nobel

Iată cele mai trăznite descoperiri utile, care îi fac pe oameni întâi să râdă şi apoi să gândească, aşa cum descrie revista de umor „Annals of Improbable Research” premiile Ig Nobel.

Injuriile menţin pacea

Profesorul Richard Stephens de la Universitatea Keele din Marea Britanie a fost recompensat cu premiul Ig Nobel pentru pace, după ce a descoperit că oamenii pot păstra armonia şi buna înţelegere dacă înjură.

Nimic mai adevărat, a demonstrat acesta într-un minut. Ca să convingă publicul, profesorul şi-a lovit degetul zdravăn cu un ciocan şi a înjurat pe masură. Un alt experiment al său, unde participanţii trebuia să bage mâna în apă extrem de rece, a  aratăt că cei care au înjurat au îndurat mai bine suferinţa fizică.

Parcul de distracţii vindecă astmul

Începând din acesta an, bolnavii de astm se pot trata în caruselul din parcul de distracţii. Simon Riedveld şi Ilja van Beest, doi cercetători olandezi, au descoperit că „stresul emoţional pozitiv”, adică adrenalina pe care o simţi atunci când te dai într-un roller coaster sau montagne russe, reduce simptomele astmului.

Descoperirea a fost recompensată, fireşte, cu premiul Ig Nobel pentru medicină.

Avertizare pentru bărbaţii cu barbă

Potrivit doctorului american Manuel Barbeito, bărbaţii nici nu au idee câte bacterii se ascund în părul facial. Doctorul a demonstrat că aceasta reprezintă un real pericol pentru sănătate din cauza microbilor care rămân în părul facial şi după o baie cu mult şampon.

Descoperirea a fost recunoscută cu trofeul Ig Nobel pentru sănătate publică.

Legile fizicii şi şosetele

Trei femei fizicieni, Lianne Parkin, Sheila Williams şi Patricia Priest, au fost laureate cu premiului Ig Nobel pentru fizică, după ce au demonstrat ştiinţific, în caz că existau dubii, faptul că şosetele purtate peste încălţăminte reduc riscul alunecărilor pe gheaţă.

Balenele, studiate din avion

Pentru că balenele pot fi uneori periculoase, trei cercetători din Marea Britanie şi Mexic – Karina Acevedo-Whitehouse, Agnes Rocha-Gosselin şi Diane Gendron – s-au gândit că giganticele mamifere pot fi studiate şi din avion.

Acestea au pus la punct o nouă metodă de studiere a maladiilor respiratorii ale balenelor, construind un elicopter cu telecomandă pentru a recolta mucusul expulzat de mamifere.

Pentru această colectă impresionantă, cele trei femei au primit premiul Ig Nobel pentru inginerie.

Vezi şi alte descoperiri improbabile la Ig Nobel 2010.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter