Cercetătorii, aproape de găsirea unui tratament pentru Alzheimer și demență

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 13 iunie 2018, 17:19
Oamenii de știință cred că sunt aproape de găsirea unui tratament pentru Alzheimer și demență, după ce un studiu pe cobai a arătat că un medicament care se află pe piață de peste 20 de ani a făcut ca efectele bolii să dispară.

Această descoperire a cercetătorilor de la Universitatea Temple din Philadelphia deschide drumul către tratamente care să redea pacienților memoria, inclusiv pe cea spațială, afectată de tipuri de demență precum Alzheimer, notează Science Alert.

Potrivit oamenilor de știință, medicamentul cu care a fost obținut acest rezultat este zileuton sau Zyflo. Medicamentul are efect direct asupra proteinelor care blochează conexiunile ce se fac în mod normal între neuroni.

Citește și: Antibiotic care poate salva multe vieți, descoperit într-o floare ornamentală

În cadrul unui experiment, cobaii asupra cărora se acționase genetic pentru a avea simptome similare bolnavilor de demență au fost împărțiți în două grupuri. Unul a fost tratat cu Zyflo, iar altul cu placebo.

După 16 săptămâni, cobaii cărora li s-a administrat zileuton se descurcau mai bine la testele de tipul labirintului. De asemenea, ei prezentau mai puține proteine cauzatoare de Alzheimer, cu mult mai puține decât la începutul experimentului. Asta înseamnă că creierul lor s-a „reparat” parțial în această perioadă.

Mai mult, în urma tratamentului, sinapsele rozătoarelor tratate cu zileuton arătau la fel de sănătoase precum cele ale unor animale ce nu au fost diagnosticate cu demență.

Citește și: Cum să ajungi să alergi 10 kilometri

Este cu adevărat impresionant ce am descoperit. Pentru prima oară arătăm că se poate face ceva după ce boala s-a instalat”, a declarat coordonatorul studiului, Domenico Pratico.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter