De ce este roșu costumul lui Moș Crăciun

De Mihaela Dobre, pe Ultimul update Joi, 19 decembrie 2019, 16:31
Moș Crăciun există de când s-a născut fiecare copil. Însă imaginea pe care cel mai popular moșneag din lume o are astăzi, a fost creată de desenatorul german Thomas Nast în anul 1862, când a publicat desenul în revista „Harper’s Weekley”. Ilustrația urează „Crăciun fericit tuturor!” și conține un portret pe care toți îl recunoaștem astăzi: Moș Crăciun.

Citește și – Povestea lui „Silent Night”. Cum a devenit cel mai cântat colind de Crăciun parte a patrimoniului UNESCO

Înainte de asta, Moș Crăciun era prezentat în haine de culori diferite: verde, violet, albastru sau maro, iar pe cap purta coroană de vâsc, o pălărie, mitra unui episcop sau o glugă.

Un rol important în conturarea lui Moș Crăciun, așa cum îl știm cu toții astăzi, l-a avut și pastorul american Clement Clarke Moore, autorul unui poem ce îl înfățișa pe Sfântul Nicolae ca un personaj simpatic, dolofan și zâmbitor, care împarte cadouri copiilor dintr-o sanie trasă de reni.

În anul 1931, Moș Crăciun a primit o nouă imagine printr-o campanie publicitară, desfășurată de o celebră companie de băuturi răcoritoare. Totul a început când Archie Lee, directorul de creație al companiei americane, a venit cu ideea de a-l redesena pe Moș Crăciun, transformându-l într-un vector de imagine pentru una dintre cele mai populare băuturi răcoritoare din lume.

Lee a hotărât să îl angajeze pe artistul grafic suedez Haddon Sundblom, pentru a-l redesena pe Moș Crăciun. Sundblom a folosit ca sursă de inspirație poemul scris în 1823 de Clarke Moore, „A Visit From Saint Nicholas/ O vizită a Sfântului Nicolae” și i-a conturat îndrăgitului moșneag burta durdulie, barba generoasă, aerul jovial și costumul roșu.

Când campania a fost dată publicului, imaginea lui Moș Crăciun într-o mantie roșie a devenit populară în întreaga lume. De atunci, personajul principal al Crăciunului nu și-a mai schimbat costumul, rămânând în imaginea tuturor îmbrăcat în roșu.

Citește și – Zece simboluri ale Crăciunului și semnificația lor

Foto – Shutterstock

Citește și despre tradiția sărutului sub vasc de Craciun

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter