De ce apare floarea la murături. Trucuri ca să nu mai facă murăturile floare

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 03 septembrie 2021, 16:10

Floarea la murături apare cel mai des în borcanele care nu au fost sterilizate corect. Saramura se tulbură, devine albicioasă și gustul murăturilor se alterează. Iată câteva sfaturi și trucuri utile care te ajută să nu mai facă murăturile floare!

Cuprins

Floarea la murături este un soi de mucegai fin care se dezvoltă în saramură, dacă legumele nu au fost bine spălate, iar borcanele nu au fost sterilizate corect. Murăturile mai fac floare și în cazul în care capacele nu au fost închise etanș, iar bacteriile pătrund la saramură și o tulbură.

De ce apare floarea la murături

Igiena precară este principala cauză, deoarece floarea la murături este întreținută de bacteriile care au rămas pe legume și prin borcanele care nu au fost sterilizate.  

Se aleg numai legume sănătoase

Este foarte important să pui la murat numai legume sănătoase, fără zgârieturi și lovituri unde s-au dezvoltat deja bacterii. Gogonelele, ardeii, castraveții, conopida, morcovii sau varza trebuie să arate impecabil, proaspete și intacte.

Legumele trebuie spălate cu atenție

Toate legumele pe care le pui la saramură trebuie spălate foarte bine, cu mai multe jeturi de apă rece. Unele dintre ele pot fi spălate și cu bicarbonat de sodiu. Se face o soluție de apă cu o linguriță de bicarbonat, se spală legumele bine și apoi se clătesc cu jet de apă rece.

Bicarbonatul elimină o bună parte din bacteriile care trăiesc pe coaja legumelor.

Borcanele se sterilizează cu apă fiartă

Igiena este esențială. Borcanele se spală bine cu apă caldă și detergent și apoi se clătesc câteva minute într-un vas cu apă clocotită.

Atenție! Manevrează borcanele fierbinți cu un clește de lemn sau cu mănuși de protecție și pune-le să se usuce pe un șervet curat de bucătărie.

Și ai grijă ca mâinile tale să fie mereu curate și bine igienizate când începi să pui legumele la murat în borcane.

Trucuri simple să nu facă murăturile floare

Din moși-strămoși, bucătăresele pasionate știu câteva trucuri să pregătească cele mai bune murături, cu saramura limpede și curată. Iată ce sfaturi am cules din mai multe regiuni ale țării.

Evită apa cu clor de la robinet

Murăturile nu se pun în apă cu clor și alte soluții dezinfectante, deoarece clorul înmoaie legumele și vor face floare. Apa de la robinet se clocotește bine și se lasă să se răcorească înainte de a face saramura. Iar dacă ai apă de la fântână, este mult mai bună!

Evită sarea iodată

La murături se folosește sare gemă din salină. Nu se folosește sare iodată și nici sare de mare. Sarea gemă, curată și naturală, este singura bună pentru murături. Iodul înmoaie coaja legumelor, chiar dacă acestea stau în saramură.

Crenguțele de vișin

Se folosesc întotdeauna crenguțe fragede de vișin, foarte bine spălate cu un burete nou și apă rece. Crenguțele de vișin conțin substanțe cu efect antibacterian și împiedică înmulțirea mucegaiului alb care apare pe murături.

Condimente cu rol antibacterian

Murăturile sunt bune sărate și picante, dar condimentele se adaugă nu doar pentru savoare și aromă, ci și pentru rolul lor antibacterian. Atât usturoiul, cât și ceapa, hreanul și boabele de muștar împiedică apariția mucegaiului și mențin saramura limpede și curată.

Crenguțele de busuioc au și ele un rol de protecție împotriva mucegaiului la murături și se folosesc mai ales la varza murată și la gogonele.

De asemenea, sunt importanți ardeii iuți care omoară bacteriile și dau un gust picant foarte bun la orice fel de murături.

Cum se păstrează murăturile ca să nu facă floare

muraturi2

Aranjate în borcane și capsate etanș, să nu intre deloc aer, murăturile se păstrează în spații întunecoase și reci.

Borcanele sau butoiașele cu murături ori cu varză murată se țin în beci, într-o cămară întunecoasă și rece, la o temperatură de 8 – 10 grade Celsius. Nu trebuie să ajungă lumina naturală la borcane.

Gogonelele, castraveții sau conopida trebuie să fie complet acoperite de saramură în borcane. Iar zeama de la varza murată trebuie vânturată de două ori pe săptămână ca să nu prindă floare și să înceapă să mucegăiască.

Atenție! Borcanele cu murături nu se păstrează niciodată la frigider, decât atunci când le consumi, după ce le-ai deschis.

Ce ai de făcut dacă murăturile au prins floare

Saramura din unele borcane poate deveni ușor tulbure, deoarece procesul de fermentație eliberează acidul lactic. Dacă saramura capătă o ușoară culoare albiciosă, dar rămâne totuși transparentă, poți consuma murăturile fără riscuri.

Dar dacă observi că a apărut floarea la murături, acel mucegai alb ca niște fulgi, care acoperă legumele, trebuie să cureți saramura. Iată cum se face:

  • se scot legumele și se spală cu apă fierbinte,
  • se strecoară saramura de mai multe ori prin tifon,
  • se pune saramura la fiert și se lasă să clototească de două-trei ori să scapi de mucegai,
  • se spală și se sterilizează iar borcanul cu apă clocotită,
  • se așază legumele înapoi în borcan, dar numai dacă au coaja tare și sunt ferme,
  • se toarnă saramura răcorită și se mai adaugă câteva condimente precum muștar, boabe de piper și usturoi,
  • se capsează bine borcanul și se lasă două-trei zile la temperatura camerei.

Dacă saramura se limpezește în borcan, poate fi dus înapoi în cămară și se urmărește câteva zile dacă nu apare iar floarea la murături.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter