„Da, Virginia, Moș Crăciun există!” –Povestea celui mai citit editorial din toate timpurile

De Mihaela Dobre, pe Ultimul update Marți, 11 iunie 2019, 13:34
O poveste adevărată despre o fetiță de opt ani, care i-a trimis o scrisoare editorului ziarului „The New York Sun” cu o întrebare esențială s-a transformat în cea mai frumoasă poveste de Crăciun din toate timpurile.

Citește și – Povestea lui „Silent Night”. Cum a devenit cel mai cântat colind de Crăciun parte a patrimoniului UNESCO

Supărată că prietenii o necăjeau spunându-i că Moș Crăciun nu există și pentru că tatăl ei i-a spus că tot ce apare în ziarul „The New York Sun” este adevărat, Virginia O’Hanlon a decis să trimită o scrisoare către publicație.

„Dragă domnule editorule,

Am 8 ani. Unii dintre prietenii mei mai mici spun că Moș Crăciun nu există. Tati mi-a spus: „Dacă scris în The Sun despre Moș Crăciun, atunci există!”. Te rog, spune-mi adevărul, există Moș Crăciun?

Virginia O’Hanlon
115 West 95th Street”.

Povara de a răspunde acestei întrebări a căzut pe capul jurnalistului Francis Church. Acesta a încercat să se fofileze fără să dea un răspuns, dar până la urmă a cedat și a scris unul dintre cele mai frumoase articole publicate vreodată. Asta pentru că mesajul său sensibil pătrunde de fiecare dată chiar şi inimile copiilor, dar şi a adulţilor deopotrivă.

„Dragă Virginia,

Micuții tăi prieteni nu au dreptate. Sunt influențați de scepticismul epocii în care trăim. Ei cred doar ce văd cu proprii ochi. Ei cred că nimic nu poate exista dacă nu poate fi explicat prin judecata minţilor lor micuţe. Dar toate minţile, Virginia, fie ele de copii sau de oameni mari, sunt micuţe. În acest Univers vast, omul este doar o insectă, o furnică în intelectul său comparat cu măreţia lumii care ne înconjoară, comparat cu inteligenţa capabilă a înţelege adevărul şi cunoaşterea.

Da, Virginia, Moş Crăciun există! Există cu aceeaşi certitudine cu care există dragostea, generozitatea, dăruirea, iar acestea există din abundenţă în jurul nostru şi dau vieţii frumuseţe şi bucurie. Vai!. Cât de tristă ar fi lumea fără Moş Crăciun! Ar fi la fel de tristă că şi când nu ar exista fetiţe cu numele Virginia. Nu ar exista fantezie copilărească, nu ar exista poezie, dragoste, romantism care să ne uşureze traiul de zi cu zi. Nu ne-am mai bucura decât de ce simţim cu degetele sau vedem cu ochii. Lumina nemuritoare a copilăriei care bucură lumea s-ar stinge.

Să nu crezi în Moş Crăciun e ca şi cum nu ai mai crede în zâne! Dacă l-ai pune pe tatăl tău să plătească o armată de oameni care să îl pândească pe Moş Crăciun la fiecare coş de şemineu în seară de Crăciun, chiar dacă nimeni nu îl va vedea pe Moş Crăciun coborând pe coş, ce ai dovedi? Nimeni nu îl vede pe Moş Crăciun, dar acest lucru nu înseamnă că Moş Crăciun nu există. Cele mai adevărate lucruri pe lume sunt cele pe care nici copiii, nici oamenii mari nu le pot vedea. Ai văzut vreodată zâne dansând pe câmpie? Bineînţeles că nu, dar acest lucru nu este o dovada că zânele nu sunt aclolo, pe iarbă, dansând. Nimeni nu poate vedea sau imagina toate minunăţiile care sunt nevăzute pe lume.

Poţi să rupi burtica păpuşii să vezi ce face zgomotul de plâns, dar nu dovedeşti nimic. Există un val care desparte nevăzutul de realitatea zilnică, un val pe care nici cel mai puternic om, nici măcar toţi oamenii cei mai puternici care au trăit vreodată adunaţi împreună nu l-ar putea destrăma. Doar credinţa, fantezia, poezia, dragostea, romantismul pot ridica un colţ al valului, al cortinei, pentru a trage un pic cu ochiul la minunăţiile nevăzute ale lumii ascunse. Aceste lucruri nevăzute oare sunt adevărate? Ah, Virginia, nimic nu e mai adevărat şi mai statornic decât lucrurile nevăzute!

Să nu existe Moş Crăciun!? Doamne fereşte! Există, trăieşte, şi va trăi întotdeauna! Peste o mie de ani, Virginia, ba nu, peste de zece ori zece mii de ani de acum înainte, Moş Crăciun va continuă să bucure inima copilăriei”.

Articolul a apărut în ziar în ziua de marţi 21 septembrie 1897. Şi a făcut înconjurul oraşului New York, apoi al Americii, apoi al lumii întregi. A rămas cel mai retipărit articol scris vreodată în limba engleză.

„Da, Virginia, Moş Crăciun există” a fost tradus în 20 de limbi ale lumii, a fost transformat în cântec, în serial de televiziune pentru copii, în desene animate, în film, în spectacol de Broadway. Şi continuă continuă să ne fascineze și astăzi prin dovezile incontestabille că… „da, Virginia, Moş Crăciun există!”.

Citește și – 8 filme de Crăciun de văzut în vacanța de iarnă

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter