Cum îngrijeşti ţestoasa de acvariu

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Miercuri, 12 ianuarie 2022, 15:39

Eşti iubitoare de animale, dar nu ai întotdeauna timpul necesar pentru a le acorda atenţia cuvenită? Ia-ţi una sau mai multe broscuţe ţestoase şi bucură-te de compania lor atunci când eşti acasă!
Broscuţele ţestoase sunt uşor de întreţinut, şi nu sunt foarte pretenţioase. De aceea, multe persoane preferă să le aibă în preajmă.

Primii paşi înalegerea ţestoasei

1 Atunci când mergi la magazin pentru a-ţi achiziţiona o broască ţestoasă de acvariu, mai întâi asigură-te că aceasta este bine îngrijită şi că a trăit într-un mediu corespunzător.
2 Alege cea mai vioaie ţestoasă din acvariu. Pentru a depista dacă este sănătoasă, ia-o în mână şi trage-o uşor de un picioruş. Aceasta trebuie să şi-l retragă imediat, ceea ce arată că are reflexele bune, în caz contrar, înseamnă că suferă din cauza unei boli.
3 Examineaz-o cu atenţie. Trebuie să aibă capul neted, fără umflături şi să fie simetric, ochii limpezi, iar membrele şi coada să nu prezinte răni. De asemenea, carapacea şi plastronul (partea de carapace din dreptul burţii) nu trebuie să fie infectate. Infecţia se manifestă de obicei prin apariţia unor pete negre sau decolorări ale carapacei. Dacă plastronul sau marginea carapacei sunt moi, înseamnă că acea ţestoasă suferă de o boală metabolică.

Asigură-i un mediu adecvatsă se dezvolte

Confortul acvariului este foarte important, de aceea trebuie să ai grijă să-i asiguri cantitatea necesară de oxigen şi să eviţi să o ţii în curent, deoarece este foarte sensibilă. Totodată, trebuie să-i furnizezi lumina naturală de care are nevoie zilnic şi, foarte important, razele ultraviolete necesare sintetizării vitaminei D, asigurate de lămpi de UV amplasate la 60 cm deasupra sa şi cu funcţionare de 5-15 minute, de 2-3 ori pe săptămână. Lumina i-o poţi face cu ajutorul unui tub fluorescent, care trebuie să ardă în jur de 8-9 ore pe zi, iar temperatura necesară i-o poţi asigura cu ajutorul unui bec cu filament de carbon, dublat de o lampă cu infraroşii. Temperatura din acvariu trebuie să fie cuprinsă între 26-30º C, timp de 8-12 ore pe timpul zilei şi de maximum 20-25º C pe timpul nopţii. Ea poate fi menţinută cu ajutorul unui termostat dotat cu ceas programator. Nu uita că filtrarea apei este obligatorie!

Ai grijă de alimentaţia ei

Broscuţele ţestoase preferă atât carnea de peşte, de pui sau de vită fiartă, cât şi legumele sau vegetalele. Mâncarea se presară de două ori pe zi deasupra apei din acvariu, tăiată în bucăţele mici pentru ca broscuţele ţestoase să le poată apuca cu uşurinţă. Poţi apela şi la hrana specifică preambalată care se găseşte în comerţ la magazinele pentru animale, iar de cel puţin două ori pe săptămână, introdu-i în meniu şi frunze de salată verde, care au un aport destul de mare de săruri minerale şi vitamine. Ai mare grijă însă la excesul de mâncare. Acesta poate cauza o dezvoltare excesivă a ţestoaselor şi poate duce la deformarea carapacei.

O poţi lăsa mai mult timp singură

Dacă eşti nevoită să pleci des de acasă, nu trebuie să-ţi faci griji pentru micuţa ta ţestoasă. Aceasta poate fi lăsată singură, fără hrană, timp de maxim o lună, cu o condiţie: să scazi temperatura din casă cu câteva grade, pentru a-i diminua metabolismul şi implicit şi consumul de hrană.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter