Cum să economiseşti bani pentru cadouri

De Nicoleta Galeteanu, pe

Decembrie este, fără doar şi poate, cea mai aşteptată perioadă din an, când cadourile şi surprizele nu mai contenesc, iar Moşul trebuie să fie mai darnic cu fiecare an.
Pentru alţii însă, luna cadourilor cam dă bătăi de cap şi năvală în buget, pentru că, să nu uităm, şi Sărbătorile stau sub semnul crizei.  
 
Darurile, felicitările, petrecerile sau micile atenţii, sunt de fapt cheltuieli serioase în fiecare an, pe care nu le putem neglija, dar pe care le putem modera.

Sigur că acum trebui să fii mai darnic, mai ales că cei dragi ţie merită tot ce e mai frumos, însă magia Sărbătorilor nu ar trebui să invalideze proverbul înţelept care te îndeamnă să „păstreazi bani pentru zile negre”.  

Iată aşadar câteva ponturi care te vor ajuta să cheltui banii înţelept şi să faci şi economii.
 
Magazine, mall-uri sau târguri, toate oferă o diversitate de promoţii şi discounturi, care te conving să nu omiţi niciuna. O ştim cu toţii, tentaţia este mare. 

Ca să nu risipeşti tot salariul, consultă mai întâi internetul şi hotărăşte-te ce cadouri te gândeşti să cumperi pentru fiecare, apoi fă o lista şi stabileşte un buget. Dacă vei păstra în portofel doar suma aproximativă stabilită pentru cumpărături, atunci nici nu vei cheltui mai mult şi te vei orienta să te încadrezi în bugetul pe care îl ai. Aşa îţi vei stabili o limită financiară şi nu vei fi tentată să cumperi lucruri inutile.
 
Cumpără din timp şi evită aglomeraţia  
 
Cumpărăturile potrivite presupun destul de mult timp pierdut în magazine. Shopping-ul făcut în grabă te va ajuta să economiseşti timp, dar nu şi bani. Adesea, oamenii se pripesc să cumpere ceva doar pentru că s-au plictisit sau pentru că vor să scape repede de aglomeraţia din magazine. Ca să nu întâmpini asta, rezervă-ţi o oră-două după ce ieşi de la serviciu şi nu alege doar centrele comerciale mari. Poate că magazinul de lângă casa ta, în care nu ai intrat până acum, are cele mai drăguţe şaluri.  

În plus, dacă alegi cumpărăturile târzii există riscul să nu mai găseşti produsele de care ai nevoie, iar comercianţii cresc, de regulă, preţurile la produsele căutate.  
 
Profită înţelept de oferte şi de cardurile pentru cumpărături  
 
Dacă vrei să păstrezi o evidenţa clară a banilor şi să faci cheltuieli raţionale, bine ar fi să nu iei cu tine şi cărţile de credit. Pe de altă parte, poţi economisi inteligent dacă alegi să achiţi în rate unele produse cu cardul de cumpărături care nu-ţi solicita dobândă şi comisioane. De asemenea, poţi profita de ofertele pe care le fac anumite magazine care dau posibilitatea achitării în rat, fără alte costuri, dar gândeşte-te cât timp va trebui să plăteşti pentru ele.
 
La rândul lor, discounturile din centrele comerciale reprezintă, de cele mai multe ori, tentaţii de la care cu greu reuşim să ne abţinem. Trebuie să raţionezi ce îţi trebuie şi ce nu şi să renunţi la obiceiul cheltuielilor neprevăzute.  
Ai grijă, însă dacă optezi să plăteşti cumpărăturile numai cu cardul. Nu vei realiza cât de mulţi bani ai cheltuit şi câţi au mai rămas.
 
Scump nu înseamnă frumos 
 
De multe ori, avem tendinţa să credem că un produs mai scump are şi o calitate mai mare. Însă nu întotdeauna lucrurile stau aşa. Când mergi la cumpărături, alege să iei pe cineva cu ţine care se pricepe la ţesături, dacă vrei să alegi o perdea, sau un mixer multifuncţional, spre exemplu. În felul asta, nu vei alege un produs scump doar pentru că vânzătorul face o prezentare bună a produsului sau pentru că cel mai scump este şi cel mai frumos expus.  

Aşa cum ştii şi tu, produsele costisitoare nu sunt neapărat şi mai utile decât celelalte, iar faptul că dai mulţi bani pe un cadou nu îi face mai fericiţi pe cei dragi.  
 
Cadouri inventive  
 
Ca să faci o bucurie cuiva, nu trebuie să vii de fiecare data cu un cadou împachetat. Dacă ştii că prietena ta şi-a dorit să vadă o piesă de teatru sau o premieră la cinematograf şi nu a ajuns, poţi să o scoţi în oraş. Este un cadou simplu şi frumos şi un prilej să va vedeţi.  
 
Poţi apela, totodată, la idei originale şi eficiente. O tombolă cu prietenii sau familia poate fi un joc distractiv, în care fiecare să cumpere un cadou pentru cel extras şi să primească la rândul lui un cadou. În acest fel, vei cheltui mai puţin şi fiecare va primi cadou.  
 
Alege cadourile realizate manual
 
Dacă ai vizitat târgurile de cadouri handmade, organizate în acest sezon în oraş, atunci ai observat şi tu că ele nu sunt deloc greu de realizat. Cu puţină răbdare şi dibăcie, şi tu vei reuşi să realizezi manual cadouri minunate. Dintr-un ghem de aţă, o panglică, câteva mărgele şi motive de Crăciun poţi să cosi o variantă tradiţională a păpuşii Barbie, un cadou frumos şi unicat, care nici nu se va găsi în magazine.
 
Vacanţă „last minute”
 
În caz că ai pus ceva bani deoparte, o vacanţă de Sărbători va fi o surpriză neaşteptată pentru familia ta şi o amintire frumoasă greu de uitat. Însă, dacă nu te-ai gândit din timp la un astfel de cadou şi nu mai poţi beneficia de ofertele early booking (înscrieri timpurii), optează pentru pacheţele cumpărate în ultimul moment, când agenţiile de turism recurg la oferte dintre cele mai bune.  
 
Dacă iei în calcul aceste sfaturi simple, cu siguranţă perioada Sărbătorilor nu va mai fi prilej de numărat datorii pentru anul următor şi vei învăţa, în acelaşi timp, să nu cheltui mai mult decât ai.  
 
Foto
: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter