Cum arată o urmă de dinozaur

De Laura Davidescu, pe
O echipă internațională de cercetători a descoperit primele semne care dovedesc că, acum 200 de milioane de ani, dinozaurii carnivori locuiau în sudul Africii. Printre acestea, și o urmă de dinozaur excelent conservată.

Echipa, care include cercetători de la Universitatea Manchester (Marea Britanie), Universitatea Capetown (Africa de Sud) și Universitatea Sao Paolo (Brazilia), a găsit mai multe amprente fosilizate lăsate de membrele inferioare ale unui animal uriaș. Fiecare urmă de dinozaur măsoară 57 cm lungime și 50 cm lățime.

Urmele aparțin unei specii nou identificate, din grupul dinozaurilor denumit megatheropode. Termenul descrie niște carnivore cu două picioare de dimensiuni uriașe, asemănătoare iconicului Tyrannosaurus rex, ale cărui rămășițe arată că ar fi avut în jur de 12 metri lungime.

grafica urma de dinozaur

Pe baza urmelor, se poate aprecia că theropodele aveau cam 4 metri înălțime și până la 12 metri lungime.

Dr Fabien Knoll (foto sus) de la Universitatea Manchester spune: “recenta descoperire este foarte interesantă și aduce o nouă lumină asupra tipului de carnivore care populau sudul continentului african în preistorie.”

Mai există o singură urmă de dinozaur de asemenea dimensiuni

Urma de dinozaur a fost descoperită în districtul Masero din Lesotho, pe o suprafață de pământ extrem de vechi, cu semne care demonstrează că, pe acel pâmânt a existat un curs de apă în preistorie.

Aceste semne datând din jurasicul timpuriu arată că prădătorii erau mult mai mari decât se știa, până acum considerândus-se că dinozaurii din acea zonă aveau maximum 7 metri lungime, cu o medie de 3-4 metri și că abia mai târziu, în jurasic și cretacic ar fi apărut theropodele mari, precum T. Rex.

Pământul pe care s-a descoperit urma de dinozaur carnivor uriaș mai are și alte amprente fosilizate, de la dinozauri mai mici.

La nivel global, aceste tip de urme preistorice sunt foarte rare. Singura urmă de dinozaur similară ca dimensiuni și vechime a fost descoperită în Polonia.

Sursa foto: Fabien Knoll/Universitatea Manchester

S-ar putea să te intereseze și:

Cheile Turzii, un peisaj construit de natură pe vremea dinozaurilor

7 scenarii apocaliptice care se pot adeveri

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter