Cetatea Râșnov. De ce trebuie să o vizitezi neapărat

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Luni, 23 august 2021, 15:38
Cetatea Râșnov este o emblemă a Tării Bârsei, dar și a României, totodată. Situată în Transilvania, Cetatea Râșnov atrage anual mii de turiști grație arhitecturii și poveștilor din spatele mărețelor sale ziduri.

Cetatea Râșnov este una din cele mai bine păstrate în timp cetăți țărănești de la noi din țară, având în vedere că prima menționare a sa datează din anul 1335. De altfel, Cetatea Râșnov face parte din primele cinci cele mai vechi cetăți din România, alături de Cetatea Deva, Cetatea Poenari, Cetatea Neamț, cetățile dacice din Munții Orăștiei.

Unde se află Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov se află în județul Brașov, la aproximativ 20 de kilometri de orașul Brașov, în localitatea Râșnov, căreia îi poartă, de altfel, și numele. Construcția măreață devine cu atât mai impresionantă cu cât se află pe creasta unui deal stâncos, împrejmuit de pădure.

Cetatea Rasnov

Cum se ajunge la Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov se bucură de privilegiul de a le permite vizitatorilor să urce cu mașina din orașul Râșnov până la porțile sale, pe un drum foarte puțin abrupt și plin de serpentine, care durează maxim 15 minute, având mai puțin de un kilometru distanță. De asemenea, pentru cei care iubesc drumețiile și doresc să admire peisajul, la cetate se poate urca și pe jos, dar și cu liftul. Cetatea Râșnov se află situata pe drumul Brașov – Rucăr – Câmpulung.

De unde vine numele de Cetatea Râșnov

Prima menționarea a orașului care astăzi poartă numele de Râșnov a fost în anul 1331, sub denumirea de Roșnou, cuvânt care, se pare, este de origine germană și înseamnă Valea Tandafirilor. De altfel, Villa Rosarum este o altă denumire cu care Râșnovul apare în documentele istorice. În anul 1343, Râșnovul este consemnat în acte sub numele de Roșnov.

Cetatea Rasnov

De ce trebuie vizitată Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov trebuie vizitată nu doar pentru arhitectura impresionantă și atmosfera medievală care te învăluie încă de la porțile sale, ci și pentru obiectivele turistice din interior. Astfel, în Cetatea Râșnov există un muzeu de artă feudală, o mască de tortură și un jug care folosea la transportarea prizonierilor, dar și o comoară descoperită în 2001, considerată un adevărat tezaur național grație pieselor istorice care o compun. De asemenea, fântâna din interiorul cetății, săpată în stâncă, se bucură de o poveste impresionantă. Legenda spune că a fost contstruită în 17 ani, între 1623 – 1640, iar adâncimea sa este de 146 de metri. Pe de altă parte, este un loc deosebit pentru împătimiții de fotografie, mai ales că, de sus, în zilele senine, se poate admira întreg ținutul Bârsei, în zare înăltându-se semeți Munții Bucegi cu Piatra Craiului și Masivul Postăvaru.

Cetatea Rasnov

Obiective turistice în apropiere de Cetatea Râșnov

Turiștii care ajung să viziteze Cetatea Râșnov trebuie să știe că în zonă se pot vizita și alte obiective. Astfel, în centrul orașului Râșnov se află Biserica Evanghelica construită în secolul al XIII-lea, deosebit de impactantă prin picturile murale care datează din secolul al XVI-lea. De asemenea, se poate vizita Castrul roman de la Cumidava, Biserica Ortodoxă cu cimitirul eroilor, care a fost construită în 1384 și găzduiește un mic muzeu, Peștera Valea Cetății, descoperită din întâmplare acum aproximativ 70 de ani. Nu la mare distanță se află și Castelul Bran și Cheile Râșnoavei.

Sursă foto: Shutterstock

Citiți și: Cetati România – bijuterii medievale des vizitate de turiști

Vezi și: Cetatea Poenari, fortificația lui Vlad Țepeș din Argeș

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter