Cetatea Alba Iulia, fortificația sub formă de stea!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 20 octombrie 2022, 15:15

Cea mai importantă fortăreață a Transilvaniei, cetatea Alba Iulia sau cetatea Alba Carolina a fost terminată la începutul secolului al XVIII-lea și avea ca scop apărarea Transilvaniei împotriva Imperiului Otoman. Cetatea Alba Iulia este una dintre cele mai frumoase fortificații în formă de stea din lume.

Cuprins


Cetatea Alba Iulia, în forma ei de stea pe care o știm azi, reprezenta dominația habsburgică din Ardeal și era unul dintre bastioanele importante ale puterii pe care Imperiul Habsburgic o exercita în zonă.

Cetatea Alba Iulia, fortificația sub formă de stea!

Cetatea Alba Iulia. Planul cetății

Piatra de temelie a fost pusă în anul 1715, când a generalul Steinville, comandantul trupelor imperiale austriece din Transilvania, împreună cu Stefan Kornis, guvernatorul Transilvaniei, și arhitectul Giovanni Visconti Morando au ales dealul Cetății din Alba Iulia pentru a construi o fortăreață puternică și greu de pătruns.

Fortificația de 2 milioane de guldeni de aur

Cetatea Alba Iulia, fortificația sub formă de stea!

Înconjurată de ziduri masive și păzită de șapte bastioane, Cetatea Alba Iulia era considerată de neînvins. A fost o singură dată atacată de oastea maghiară, dar fără succes. Cetatea era înconjurată de câte două șanțuri cu apă și avea trei sisteme de apărare.

Deși austriecii au cheltuit aici 2 milioane de guldeni, banii au fost alocați pentru materiale, pentru utilaje, pentru arihtecți și zidari aduși din Italia, dar mai ales pentru militarii care păzeau cetatea. Peste 20.000 de iobagi români au fost obligați să muncească aici pe gratis, cu rândul, câte două săptămâni, iar munca lor nu poate fi cuantificată azi. În schimb, Ardealul și Alba Iulia au rămas cu o cetate deosebit de frumoasă, unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din România, cu un patrimoniu inestimabil.

Cetatea Alba Iulia inspirată de cetățile de tip Vauban

Cetatea Alba Iulia și bisericile reprezentative din interior

Cetatea Alba Iulia și bisericile reprezentative din interior

Principele Eugeniu de Savoia a fost cel care a gândit proiectul fortificației Alba Carolina, după modelul de fortificații de tip Vauban, elaborate în Franța pe timpul regelui Ludovic al XIV-lea.

Corpul principal al cetății are forma unui heptagon neregulat, cele șapte bastioane conferindu-i o imagine stelată. Trinitatea este cel mai mare bastion și are un blazon încoronat cu câmpuri multiple și frunze de acant. Celelalte sunt Sfântul ȘtefanEugeniu de SavoiaSfântul MihailSfântul CarolSfântul Capistrano și Sfânta Elisabeta.

Cetatea Alba Iulia, fortificația sub formă de stea!

Bastioanele au o înălțime de 12 metri și o lungime variind între 106 și 142 metri. Între bastioanele principale și curtinele din a doua linie de apărare se află șanțul interior cu lățimea de 27 de metri.

În caz de război, localnicii din zonă se refugiau între zidurile de apărare, iar cetatea putea adăposti o armată masivă, de 10.000 de soldați, pentru a respinge orice tentativă de cucerire.

O bijuterie arhitecturală, renăscută cu fonduri europene

Pe cât de masive erau construcțiile, pe atât de frumos era întregul ansamblul cetății care a ieșit la lumină din nou după ce a fost renovat aproape complet cu fonduri europene. Clădirile din interiorul cetății sunt adevărate bijuterii arhitecturale, statuile și cele șase porți de acces sunt impresionante. Statuile care împodobesc porțile au fost inspirate din legendele războaielor antice și din istoria bătăliilor austro-turce.

Cetatea Alba Iulia, fortificația sub formă de stea!

Dintre clădirile interioare amintim Manutanța – depozitul de provizii, casele comisariatului și comandantului, două depozite de pulbere, palatul princiar și biserica Ordinului Trinitarian, ridicată în 1719, azi biblioteca Bathyaneum. În urma asediului din 1849, a fost ridicată cea mai frumoasă și solidă clădire, cea care adăpostește astăzi Muzeul Național al Unirii. Rostul ei a fost acela de a servi ca locuință și adăpost sigur pentru o parte a personalului din garnizoana austriacă de la Alba Iulia.

Statui de epocă dau viață străzilor din Cetatea Alba Iulia

Statui de epocă dau viață străzilor din Cetatea Alba Iulia

Deși denumirea sa oficială a fost de Pavilionul Ofițerilor, imobilul era numit Babilonul pentru că cei găzduiți aici aveau diferite naționalități (austrieci, maghiari, polonezi, cehi, unguri).

Fortificația are azi un aer elegant și baroc și a devenit un loc prielnic pentru festivaluri medievale, pentru concerte și evenimente culturale internaționale.

Ce poți vizita când ajungi în Cetatea Alba Iulia

Cetatea Alba Iulia, fortificația sub formă de stea!

Cetatea Alba Iulia. Sala Unirii

  • Grupul statuar ”Corifeii Unirii”
  • Celula lui Horea, Cloșca și Crisan
  • Palatul Apor, clădire renascentistă din secolul al XVII-lea
  • Palatul Principilor, reședința Principilor Transilvaniei
  • Obeliscul ridicat în memoria lui Horea, Cloșca și Crișan și realizat de sculptorul Ion Negrulea
  • Monumentul de pe Dealul Furcilor, un obelisc din piatră care marchează locul unde au fost trași pe roată cei trei țărani martiri
  • Statuia Voievodului Mihai Viteazul, realizată în 1968 de sculptorul Oscar Han
  • Monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu
  • Monumentul Custozza, ridicat în amintirea soldaților și ofișerilor din Regimentul 50 infanterie din Alba Iulia, căzuți în timpul războiului austro-italian din 1866
  • Busturile Regelui Ferdinand și al Reginei Maria
  • Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este unul dintre cele mai importante muzee de istorie, arheologie și etnografie din România și cuprinde două cladiri monument: clădirea Babilon și Sala Unirii. Aici se păstrează documente și steaguri ale delegațiilor care au venit la Marea Unire, precum și Rezoluția Unirii, gravată pe un perete.
  • Biblioteca Batthyaneum, inițial mănăstire a trinitarienilor, care cuprindea și un observator astronomic, bombardat la Revoluția din 1848.

Îți plac cetățile? Nu rata cetatea Devei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter