Cetatea Rupea, bijuterie medievală renăscută din cenușă

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 20 octombrie 2022, 15:19

Cetatea Rupea este o adevărată bijuterie și un monument istoric cu o poveste fascinantă. Abandonată în 1790, ajunsă într-un stadiu avansat de degradare, Cetatea Rupea a renăscut după renovările extinse care s-au încheiat în 2013.

Cuprins


În călătorie prin Transilvania, pe drumurile care duc la Brașov, este imposibil să nu te atragă silueta robustă cu care Cetatea Rupea iese în evidență de departe. În ultimii ani, a devenit unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din țară și te va cuceri de cum vei urca spre prima poartă.

Cetatea Rupea, bijuterie medievală renăscută din cenușă

Cetatea Rupea înainte de reconstructie

Ridicată pe un deal înalt, asemeni Cetății Devei, ea făcea parte în vremurile foarte vechi din sistemul de apărare al dacilor. Ba chiar se spune că aici ar fi ales Decebal să moară, după ce a pierdut orice speranță de a-și mai apăra oștenii.

Și tot despre cetatea Rupea mai circulă o poveste din vechime, după ce s-au așezat sașii prin aceste locuri și au refăcut fortificația dacică distrusă de romani. Bătrânii locului spun că cetatea lor a fost dintotdeauna a oamenilor, și nu a aparținut niciodată vreunui nobil sau căpitan bogat. Fiecare cuplu de tineri căsătoriți venea aici să dea bani sau să muncească pentru a ridica noi chilii și ziduri. Astfel, a prins contur cetatea medivală puternică, folosită adesea drept refugiu în calea atacatorilor și molimelor de tot felul.

Dealul din Rupea, locuit din neolitic

Cetatea Rupea, bijuterie medievală renăscută din cenușă

poarta ingusta catre cetatea de sus

Primele semne de locuire pe dealul pe care este ridicată Cetatea Rupea datează din neolitic, iar dealul Cohalmului din orașul Rupea a fost dintotdeauna adăpost și loc de apărare pentru locuitori. În vremea dacilor, pe aceste locuri a fost ridicată dava cunoscută sub numele de Rumidava sau Ramidava.

Această primă cetate antică este evocată de astronomul Ptolemeu sub numele de Ramidava, considerând-o ca una dintre cele mai importante cetăți ale Daciei. Cetatea medievală a fost mult mai târziu ridicată și consolidată de sași, a trecut prin incedii și distrugeri, a fost loc de refugiu în fața ciumei și a soldaților din Imperiul Habsburgic. Dar azi, ea atrage mii de turiști prin frumusețea ei robustă și poveștile stranii ascunse între ziduri masive.

O cetate bogată din vremuri medievale

Cetatea Rupea a fost prima dată atestată documentar în anul 1324 când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății. Alte documente din secolul al XV-lea menționează cetatea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație, dar și refugiu pentru populația ce locuia dealurile și valea din împrejurimi, așezarea ei fiind strategică: la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.

De unde a împrumutat numele Cetatea Rupea

Cetatea Rupea, bijuterie medievală renăscută din cenușă

locuinte din cetatea de sus

Atât numele cetății, cât și al orașului Rupea provin de la numele castrului roman Rupes. În perioada ocupării romane, soldații imperiali au consolidat și extins vechea cetate dacică Rumidava. Rupes însemna ”stâncă” sau ”piatră” sugerând faptul că cetatea era ridicată pe un deal din rocă foarte dură.

Castrul roman Rupes făcea parte din centura de fortificații romane pentru apărarea zonei comerciale și a rutelor ce legau Valea Târnavelor, Valea Oltului, Râșnov și Hoghiz.

Inițial, a fost construită cetatea de sus, din vârful dealului, ulterior fiind extinsă de jur împrejur cu noi încăperi și fortificații, în perioada medievală.

Între anii 1432 – 1437, cetatea a fost atacată și jefuită de turci, pentru ca mai târziu, în anul 1643, să fie părăsită, după ce un incendiu devastator a transformat-o în ruine. La sfârșitul aceluiași secol, sașii se refugiază în cetate de teama armatelor habsburgice, iar în 1716, ea devine loc de refugiu pentru locuitorii care încercau să scape de ciumă.

Ajunsă o ruină, cetatea Rupea renaște în zilele noastre

Cetatea Rupea, bijuterie medievală renăscută din cenușă

Cetatea a fost abandonată definitiv în anul 1790, în urma unei furtuni puternice care i-a distrus acoperișul. De atunci, cetatea a fost lăsată în paragină, deși localitatea Rupea s-a dezvoltat și a devenit în perioada interbelică un puternic centru cultural săsesc.

În perioada comunistă, piatra de bazalt folosită la fortificațiile cetății a fost dislocată și refolosită la diverse construcții din vale, în localitatea Rupea. Imaginea cetății, cu două, trei fragmente de zid rămase în picioare era dezolantă și cu greu au fost restabilite planurile și liniile inițiale după care a fost renovată.

Cetatea Rupea are forma unei spirale ascendente, ca o cochilie de melc. În cetatea de sus se intra printr-un culoar foarte îngust și prin poarta de sub Turnul Pulberăriei. Se pot observa în interiorul incintei urmele de încăperi ce au servit drept locuințe pentru populația refugiată în cetate, pe timpul asediilor. Cele mai cunoscute încăperi din cetatea de sus sunt Camera judelui și Camera preotului.

Cetatea de mijloc a fost construită în secolul al XV-lea și modificată, pentru a fi mărită, în secolul al XVII-lea. Aici se pot identifica Turnul cu gratii, Capela și un alt Turn Pentagonal, unic în Europa, poartă de intrare în cetatea de mijloc. În această perioadă, cetatea a fost mărită prin adăugarea unei curți interioare, în care în anul 1623 este săpată fântâna cetății, adâncă de 59 m și nesecată până în prezent.

Cetatea de jos a fost construită începând cu secolul al XVIII-lea. Din această perioadă datează locuința paznicului cetății, din 1850, și magazia militară, construită la începutul secolului al XIX-lea. O bună parte din locuințele interioare, din dependințe și mai ales din zidurile de apărare au fost refăcute recent, iar din anul 2013, Cetatea Rupe primește mii de turiști anual.

foto: Wikipedia, arhiva personală

Vezi și: Cetatea Poenari, fortificația lui Vlad Țepeș din Argeș

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter