Cele mai bune 50 de restaurante din lume în 2010

De Nicoleta Galeteanu, pe

Cel mai bun, rafinat şi „gustos” restaurant din lume este Noma din Danemarca, potrivit topului anual „The S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants”, publicat de revista…
… britanică Restaurant Magazine.

După ani la rând în care El Bulli şi Fat Duck au făcut rocadă acerbă în topul celor mai apreciate restaurante din lume, anul acesta, micul local scandinav Noma le-a surclasat pe amândouă, devenind cea mai în vogă destinaţie gastronomică din lume.
 

1. Restaurantul Noma

Un restaurant cu două stele Michelin, Noma promovează doar gastronomie nordică în centrul oraşului Copenhaga şi este deţinut de bucătarul René Redzepi.  

Localul nu este nici pe departe unul luxos. Găzduit într-un depozit vechi, restaurantul are un decor simplu, cu pereţi albi şi cărămidă pe alocuri, şi blănuri de animale, dar şi-a câştigat reputaţia datorită meniului specific zonei nordice, care este de altfel oarecum simplist.

Printre ingredientele distinctive se numără florile sălbatice şi algele culese de pe ţărmul oceanului. Din meniul de degustare, format din douăsprezece porţii, se distinge un biftec tartar condimentat, cu frunze de măcriş şi cu emulsie de tarhon.

Aici se servesc şi celebrele ridichi plantate în pământ comestibil, într-un vas de teracotă. O cină costă aici în jur de 120 de euro de persoană.  
 

2. Restaurantul El Bulli

După doi ani în care a ocupat primul loc în clasament, restauarantul El Bulli, din nordul Barcelonei (Spania), este la rândul lui un veritabil loc de pelerinaj pentru gurmanzi.  
 
Situat pe Costa Brava, El Bulli deţine trei stele Michelin şi îşi permite luxul, cum altfel, să refuze de trei ori mai multe rezervări decât poate onora. Anual, restaurantul primeşte peste două milioane de cereri de rezervări, dintre care doar 8.000 pot fi acceptate.  
 
În plus, localul este deschis doar 6 luni pe an, din aprilie până în septembrie, şi cinci zile pe săptămână.  
 
Restul anului, bucătarul şef Ferran Adria călătoreşte în căutare de inspiraţie gastronomică, după care se închide în „laboratorul” său din Barcelona, unde experimentează noi gusturi, texturi şi combinaţii din care se nasc reţete dintre cele nonconformiste.  
 
Pentru a putea savura această experienţă culinara unică, cu delicatese precum foie gras de îngheţată, spaghete din parmezan, mousse de morcovi, piure de anghinare sau omletă cu caviar, pepene verde, fructul pasiunii şi parmezan în aspic, rezervarea trebuie făcută cu cel puţin 12 luni în avans.
 
Meniul pentru degustare costă aici aproximativ 200 euro de persoană, iar preţurile în lista de vinuri încep de la 15 euro şi ajung la 3.500 euro.
  

3. Restaurantul The Fat Duck

Aflat într-o suburbie a Londrei, The Fat Duck este un punct de reper atestat în peisajul gastronomic mondial.  
 
Clasat pe locul doi în ultimii trei ani şi pe prima poziţie acum patru ani, restaurantul se află în acest an pe locul trei în lista „S. Pellegrino”.
Localul, deschis de Heston Blumenthal în urmă cu aproape 15 ani, se află într-o casă veche, undeva în oraşelul Bray, Berkshire.  
 
Restaurantul se mândreşte cu distincţia maximă în ghidul Michelin, trei stele, şi reprezintă o legendă a gastronomiei mondiale.
 
Supranumit un „alchimist al gastronomiei”, Blumenthal îşi surprinde oaspeţii cu tot felul de combinaţii culinare ciudate precum sardine pe şerbet afumat sau îngheţată de şuncă afumată şi ou gătit cu nitrogen.
 
Alte specialităţi care îşi găsesc mereu loc în meniu sunt Mousse de Lime (lămâie verde), Nitro-Green Tea, Tea Jelly (Jeleu de ceai).

Meniul de degustare costă aici în jur de 150 de euro de persoană, iar lista de vinuri conţine preţuri de la 59 euro până la 3.400 euro o sticlă.
 
Pentru o cină aici trebuie să faci rezervarea cu până la două luni înainte.
 

4. Restaurantul El Celler de Can Roca din Girona

 
Un alt reper valoros pe harta gastronomică a lumii, restaurantul El Celler de Can Roca din Girona, Catalunia, aduce spaniolilor încă un motiv de mândrie.  
 
Inaugurat în 1986, niciunul dintre cei trei fraţi Roca nu se gândea că restaurantul va deveni unul dintre cele mai cunoscute din lume. Mai mult, aceştia au ales să facă părinţilor lor concurenţă, amplasând restaurantul chiar lângă localul acestora, unde serveau preparate tradiţionale.   
 
La şefia bucătăriei se află Joan Roca, fratele cel mare care este bucătar – şef, cel mijlociu este somelierul restaurantului, iar Jordi Roca, cel mai mic dintre ei, se preocupă cu experimentarea celor mai sofisticate deserturi.  
 
În 2007, fraţii Roca au mutat restaurantul într-o noua clădire, dar nu mai departe de 100 de metri faţă de locaţia iniţială. Restaurantul şi-a câştigat deja cele trei stele Michelin.  
 

5. Restaurantul Mugaritz

Un local clasat până anul trecut pe o „modestă” poziţie VII, Mugaritz vine să confirme savoarea şi originalitatea gastronomiei spaniole.

Andoni Luis Aduriz, bucătarul – şef şi proprietarul restaurantului, şi-a câştigat renumele internaţional prin preparatele realizate într-o manieră simplă, dar redefinită în propiul stil. 
 
Preţul unui cine costă aproximativ 170 de euro.

Pe pagina următoare poţi citi întreaga Lista The S.Pellegrino al celor mai bune 50 de restaurante din lume.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter