Când se fac mucenicii

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Vineri, 06 martie 2020, 16:07
Mucenicii, sau Măcinicii, așa cum li se mai spune în anumite zone ale țării, au o simbolistică importantă în religia creștin-ortodoxă și reprezintă o sărbătoare încărcată de istorie și tradiți

i.

În credința populară, în ziua Mucenicilor se încheie zilele babelor, primele 9 zile ale lunii martie în care se dă lupta între iarnă și primăvară, și se instalează zilele moșilor.

Când se fac mucenicii?

Sfinții 40 de Mucenicii din Sevastia se sărbătoresc în fiecare an pe data de 9 martie. În tradiția geto-dacă se credea că au fost 44 de Mucenici, însă Biserica Ortodoxă a adoptat varianta celor 40 de Mucenici, aceștia fiind și numiți. Această sărbătoare se suprapune cu momentul începerii anului agrar, prin urmare, la sate, pe data de 9 martie, se pregătește și se scoate plugul pe câmp. De asemenea, se obișnuiește să se prepare mucenici, un fel de desert special care prăznuiește sărbătoarea în sine.

Vezi aici cele mai bune retete de mucenici!

Cine sunt cei 40 de mucenici?

Cei 40 de mucenici erau ostași care  făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia și au trăit în vremea împăratului prigonitor al creștinilor, Licinius, între anii 308-324. Cei 40 de Mucenici au fost condamnați la moarte pentru credința lor în Iisus de către Agricola, guvernatorul Armeniei. Cei patruzeci de Sfinti Mucenici, numiți de Biserica Ortodoxă, sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Poți afla mai multe despre istoria Bisericii Ortodoxe din cartea „Biserica ortodoxă. Religiile umanității”, disponibilă aici.

Cum au murit cei 40 de Mucenici?

După ce au refuzat să se închine idolilor, cei 40 de Mucenici au fost întemnițați ți bătuți cu pietre, apoi lăsați să moară în ape înghețate. Credința lor puternică în Dumnezeu i-a ajutat pe Mucenici să treacă cu bine prin aceste înfricoșătoare experiențe, însă Agricola, văzând izbânda lor, a poruncit să fie bătuți cu ciocane peste picioare până ce oasele le-au fost zdrobite și apoi au fosr arși de vii. Astfel, legenda credinței puternice în Dumnezeu pe care au propovăduit-o li pentru care și-au dat viața cei 40 de mucenici a rămas vie peste mii de ani.

De ce se beau 44 de pahare de Mucenici?

Cu ocazia Sfinților 40 de Mucenicii din Sevastia se beau 40 sau 44 de pahare de vin. Acest obicei provine din Antichitate, de la sărbătorile bahice. Astfel, oamenii credeau că vinul băut la Măcinici în cinstea ostașilor morți în numele credinței se va transforma de-a lungul anului în sânge proaspăt și le va oferi mai multă putere de muncă. Tradiția spune ca fiecare persoană în parte să bea 40 sau 44 de pahare de vin roșu.

Rețete de mucenici gustoși

În funcție de zonele țării, mucenicii se pregătesc după rețete diferite, dar la fel de gustoase. Astfel, mucenicii muntenești au formă de cifra 8, sunt mici și se fierb în zeamă aromată cu nucă, lămâie și scorțișoară, în timp ce mucenicii moldovenești, care se mai numesc și Sfințișori, au formă, de asemena, de cifra 8, însă sunt mari și se prepară prin coacere dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac, iar la final se ung cu miere și se presară cu nucă zdrobită.

Citește și – Rețetă simplă și rapidă, din patru ingrediente pentru cornulețe de post cu nucă

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter