Când începe Postul Crăciunului 2017

De Amelia Matei, pe Ultimul update Joi, 07 decembrie 2017, 13:19
Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea care aduce cea mai mare bucurie în sufletele și în casele credincioșilor. Pentru a întâmpina așa cum se cuvine acest eveniment, credicioșii din întreaga lume țin post și, astfel, Dumnezeu le dă putința curățării trupești și sufletești.

Postul înseamnă reținerea totală sau parțială la anumite alimente și băuturi, pe o anumită durată de timp, în scop religios-moral. Această reținere de la mâncare și băuturi trebuie însă însoțită și de reținerea de la gânduri, pofte, patimi și fapte rele. Cu alte cuvinte, postul trupesc trebuie să fie însoțit de post sufletesc.

Când începe și cât durează Postul Crăciunului 2017

Postul Crăciunului 2017 începe miercuri, 15 noiembrie, și durează 40 de zile, până pe 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Acest post ste considerat mai puţin aspru decât cel al Paştelui, pentru că sunt mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.

Cele 40 de zile ne amintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când a aşteptat să apară scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii cuvintele lui Dumnezeu. Prin acest post, creştinii se pregătesc să primească şi ei Cuvântul lui Dumnezeu, întrupat şi născut din Fecioara Maria.

Cum se ține Postul Crăciunului

Până pe 25 decembrie se postește de carne, ouă si brânză. Lunea, miercurea și vinerea se mănâncă bucate fără untdelemn si fără vin. Martea și joia se face dezlegare la untdelemn și la vin. Sâmbetele și duminicile , în perioada 21 noiembrie – 20 decembrie, se face dezlegare la untdelemn, vin si peste.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, se mănâncă untdelemn și se bea vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie, atunci se face dezlegare și la pește. Marțea și joia se consumă pește, untdelemn și se bea vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu notate cu cruce roșie în calendar.

Se mănâncă untdelemn şi se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie, dar şi pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 şi 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuieşte Sfinţii mai importanţi.

Se face dezlegarea la peşte pe când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea.

Nu în ultimul rând, se face dezlegare la peşte în zilele cu sfinţi însemnaţi, dar şi în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie şi 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie, dacă zilele acestea cad marţi sau joi. Cu atât mai mult, când marţea sau joia se întâmplă hramul unei biserici.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame deoarece cu semințe au ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.

De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Citește și – Tradiţii şi superstiţii de Lăsata Secului pentru postul Crăciunului

Citește și – 14 superstiţii şi tradiţii în postul Crăciunului

Foto – Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter