Iată de ce e bine să te trezeşti de dimineaţă!

De Nicoleta Galeteanu, pe

Cine se trezeşte de dimineaţă… nu ajunge neapărat mai departe, dar ajunge sigur mai devreme. Dar avantajul trezitului de dimineaţă nu trebuie măsurat în distanţa parcursă…
…aşa cum poate au gândit cei care au inventat proverbul, sau tradus în timp economisit. Adevăratele beneficii ale acestui „sport matinal” sunt mai practice de atât.

Iată cum te ajută trezitul de dimineaţă.

1. Eşti mai proactivă

Persoanele matinale au o şansă mai ridicată de succes în carieră pentru ca sunt mai proactive decât persoanele nocturnale. Este concluzia cât se poate de justificată a lui Christoph Randler, profesor de biologie la Universitatea Harvard, care a demonstrat într-un studiu faptul că persoanele matinale deţin o capacitate mai dezvoltată de planificare şi sunt mai proactivi, prin simplul fapt că studenţii matinali au note mai bune.

2. Anticipezi problemele

În mod normal, dacă te dezmeticeşti mai repede dimineaţa, te apuci mai repede de lucru, ceea ce presupune evident o eficienţă sporită. Şi nu este singurul avantaj care decurge de aici. Atât profesorul mai sus menţionat, cât şi Christopher Randler, un alt cercetăror renumit pentru studiile sale, au ajuns la concluzia că oamenii matinali pot anticipa mai uşor problemele, având, prin urmare, posibilitatea de a le gestiona mai eficient şi a reduce astfel efectele negative.

Este cât se poate de logic, de vreme ce o persoană matinală este mai eficientă.

3. Planifici ziua mai bine

Iată două scenarii de dimineaţă: bei cafeaua pe fugă şi o zbugheşti spre serviciu, alergând după tramvai sau îţi savurezi cafeaua, te aranjezi în voie şi contemplezi peisajul de toamnă de afară în drum spre birou.

Dacă te regăseşti în primul dintre acestea, atunci cu siguranţă nu vei dispune de liniştea necesară pentru a-ţi putea organiza în pace ziua, agenda sau weekend-ul.

4. Timp pentru sănătate

Sportul făcut dimineaţa etse sănătate curată. Te ajută să slăbeşti, prin stimularea metabolismul, îţi redă energie, te relaxează, în plus, pe parcursul zilei nu te vei mai simţi epuizată.

5. Dormi mai bine

Tot cercetătorii ne conving de cât de benefic este trezitul de dimineaţă pentru sănătate. Potrivit studiilor, oamenii care au un program biologic sănătos – se culcă devreme şi se trezesc de dimineaţă – au, ca urmare, un ritm circadian sănătos.

Dereglarea acestuia înseamnă o tulburare a somnului, care va produce în timp disconforturi variate, de la lipsa concentraţiei şi până la dereglarea tratamentului natural de frumuseţe.

6. Eşti mai optimistă

Persoanele care se trezesc de dimineaţă sunt, prin urmare, mai slabe, mai sănătoase, precum şi mai fericite, susţin noi studii care evidenţiază avantajele acestui obicei matinal.

Explicaţia este, conform acestora, că optimismul decurge din starea de satisfacţie de care oamenii matinali, prin urmare conştiincioşi şi eficienţi cu s-a demonstrat mai sus, ar trebui să se bucure în mod normal.

7. Eviţi aglomeraţia

Ora matinală are şi un beneficiu practic. Eviţi ora de vârf şi aglomeraţia şi astfel câştigi mai mult timp pentru relaxare, în pauza de masă.

8. Mai mult timp pentru tine

Trezitul de dimineaţă nu are beneficii doar în plan profesional. Mai puţin stres şi mai multă relaxare la serviciu, dar şi mai mult timp pentru tine, pentru activităţile tale preferate, pentru ieşirile cu prietenii sau chiar pentru odihnă. În weekend, ziua ţi se va părea mai lungă şi mai plină de activităţi interesante, în loc să îţi aduci de lucru de la serviciu.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter