Artiştii cu cele mai multe acuzaţii de plagiat

De Nicoleta Galeteanu, pe

Cea mai influentă şi originală artistă din lume nu este aşa cum vrea să lase impresia. Lady Gaga a fost acuzată de plagiat, din nou.
De la ultimul scandal de plagiat, petrecut în luna mai, nu au trecut decât câteva luni până când artista extravagantă să fie din nou protagonistă într-un caz similar de plagiat. Acuzată atunci că ar fi furat în întregime linia melodică a „Born This Way”, după piesa unei trupe sud-coreene, acum cântăreaţa a fost dată în judecată de o cântăreaţă americană.

Rebecca Francescatti, originară din Chicago, o acuză pe Lady Gaga că piesa „Judas” este inspirată „semnificativ” dintr-un cântec lansat de ea în anul 1999, intitulată, în mod surprinzător, „Juda”.

Aceasta are şi o explicaţie destul de concludentă referitor la selecţia făcută de Lady Gaga privind sursa inspiraţiei.

Fostul chitarist din trupa sa lucrează în prezent pentru o companie muzicală care a compus 17 piese ce au fost propuse spre a fi incluse pe albumul „Born This Way” al cântăreţei Lady Gaga.

Lady Gaga, acuzată de trei ori de plagiat

Apreciată pentru originalitatea sa, Lady Gaga a fost acuzată la începuturile sale că o imită pe Madonna. În replică, artista a explicat „a imita şi a te inspira din cineva sunt lucruri total diferite”.

Lady Gaga nu este singura artistă care are probleme cu inspiraţia. Grupul britanic Coldplay este mai prezent în scandaluri de plagiat mai mult decât orice altă trupă.

Coldplay, record de acuzaţii 

După ce a câştigat premiul Grammy pentru albumul „Viva la Vida”, Coldplay au fost acuzaţi că au furat chiar piesa care dă titlul albumului. În 2008, membrii unei trupe indie rock americane pe nume Creaky Boards s-au autosesizat imediat după ce au ascultat hitul Coldplay, pentru că piesa semăna izbitor cu un cântec înregistrat de ei în 2007.

Membrii trupei Coldplay au negat ferm acuzaţiile trupei Creaky Boards, însă specialiştii spun că liniile melodice ale celor două cântece seamănă destul de mult.

Tot atunci, trupa de rock britanică s-a confruntat cu o altă situaţie jenantă, după ce cunoscutul chitarist Satriani a dezvăluit faptul că pentru acelaşi hit, aceştia au furat câteva elemente muzicale şi din piesa sa „If i Could Fly”.

Rockerii au negat din nou.

În acest an, trupa este acuzată a treia oară de plagiat, după ce chiar fanii lor au observat că piesa „Every Teardrop Is a Waterfall” este inspirată de „Ritmo De La Noche”, lansată în 1990 de cântăreaţa americană Mystic.

Este de fapt a patra acuzaţie de acest gen, căci Coldplay ar fi plagiat un material video şi pentru realizarea videoclipului „Strawberry Swing”.

Led Zeppelin, printre artiştii care au plagiat succesul

Printre cele mai sonore nume muzicale implicate adesea în astfel de scandaluri se numără legendara trupă de rock Led Zeppelin, care a fost nevoită să facă faţă la trei astfel de scandaluri defăimătoare.

În 1972, aceştia au fost daţi în judecată de Arc Music, susţinând că o parte din piesa „Bring It On Home”, de pe albumul „Led Zeppelin II” a fost copiată după o piesă omonimă înregistrată de Sonny Boy Williamson şi compusă de Willie Dixon.

Ironia face ca 13 ani mai târziu, aceştia să fie acuzaţi de acelaşi Willie Dixon, pe motiv că „Whole Lotta Love” al celor de la Led Zeppelin să fie inspirată din piesa „You Need Love”, înregistrată în 1962.

Mai târziu, rockerii au fost nevoiţi să plătească daune şi cântăreţului Ritchie Valens care a demonstrat că „Boogie with Stu” s-a inspirat vizibil din cântecul său, „Ooh! My Head”.

Black Eyed Peas, acuzaţi de patru ori de furt

La rândul lor, Black Eyed Peas s-au confruntat de cel puţin patru ori cu astfel de acuze. Recent, celebra trupă a fost dată în judecată de doi artişti americani care susţin ca hitul formaţiei „Boom Boom Pow” este aproape identic cu o melodie lansată de ei la începutul anului trecut.

Moga şi scandalurile Eurovision

Nici artiştii români nu o duc prea bine la capitolul „creaţie”, fiind nevoiţi prin urmare să caute surse de inspiraţie la colegii de breaslă.

Piesa „Dracula, my love”, compusă de acesta în 2007 şi interpretată de Andra şi băieţii de la Simplu, a fost scoasă din concurs, cu surle şi trâmbiţe.

Se pare că imaginea stânjenitoare nu l-a afectat prea mult pe Moga, căci doi ani mai târziu compozitorul a reintrat în centrul atenţiei cu melodia „Nu am cu cine”. Compusă pentru trupa RedBlonde, formată din cele două fete din emisiunea „Happy hour” a lui Cătălin Măruţă, piesa se pare semăna foarte mult cu melodia „Hey, Mickey”, lansată cu 30 de ani în urmă de Toni Brasil.

Foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter