Despre Barack Obama şi visul american

De Nicoleta Galeteanu, pe

Împărţirea pomenilor sau pupatul icoanelor sunt câteva „tradiţii” ale campaniei electorale pe care politicienii români le respectă cu sfinţenie de fiecare dată când este nevoie.

Lucrurile stau diferit în cazul americanilor, aşa cum arată documentarul despre alegerea lui Barack Obama la Casa Albă. 

Dacă te-ai săturat de acelaşi serial cu final trist, şi doar rar cu altă distribuţie, îţi recomand un documentar mai optimist lansat recent şi în România pe DVD. 

  
Un lungmetraj realizat pe parcursul a doi ani, „By The People: The Election Of Barack Obama”/Americanii au ales: Barack Obama” prezintă lupta electorală a primul preşedinte afro-american din istoria S.U.A, văzută de mulţi un fragment important din istoria Americii. 
Produs de actorul Edward Norton, care a debutat de curând în regie, filmul îl surprinde pe Barack Obama pe întreg parcursul campaniei sale electorale, începând cu discursul în care îşi anunţă candidatura la preşedinţie, până la investirea sa în funcţie.  
  
Camera de luat vederi pătrunde în culise, de unde oferă imagini şi informaţii inaccesibile la aceea vreme, de la pregătirile minuţioase ale campaniei de amploare, până la impactul emoţional pe care momentul decisiv îl are asupra familiei Obama.  
  
Cerebral şi emoţionant deopotrivă, filmul dezvăluie odiseea istorică a unui simplu senator democrat din Illinois, urmărind cu suspans şi încordare fiecare scrutin din statele-cheie americane, decisive pentru câştigarea alegerilor- New Hampshire, Florida, Ohio, Virginia, Nevada şi Pennsylvania.  
  
Cine ar fi crezut că un avocat de culoare de numai 47 de ani va deveni preşedintele democrat al Americii? Foarte puţini la început.  
  
Într-o ţară în care afro-americanii se bucură de drepturi civile de mai puţin de jumătate de secol, candidatul democrat a reuşit un parcurs extraordinar şi o ascensiune fulgerătoare. 
  
Obama a devenit dintr-un simplu senator de Illinois un fenomen capabil să adune zeci de mii de oameni la mitingurile sale, pentru care este imaginea unei Americi întinerite.  
Yes, we can/Da, putem” a fost sloganul său de campanie folosit prin care şi-a prezentat proiectele de viitor şi a dat încredere chiar şi celor sceptici. 
Filmul conţine şi fragmente din scene tăiate, informaţii din culise şi momente impresionante pe care preşedintele le trăieşte împreună cu echipa sa – colegi, voluntari, susţinători – surprinşi în momente de exaltare sau deznădejde – sau alături de soţia şi cele două fiice cu care comunică zilnic la telefon. 
  
Un alt lucru care a câştigat încrederea simpatizanţilor săi, dar şi a celor care au schimbat „tabăra” se datorează şi atitudinii elegante cu care a tratat fiecare confruntare cu contracandidaţii săi, republicanul John McCain şi redutabila Hillary Clinton. 
  
O luptă aprig disputată, drumul sau spre Casa Albă nu este lipsit de obstacole. În plină campanie electorală, Obama este ţinta unui atac iniţiat chiar de către fostul sau păstor, Jeremiah Wright – adept al Bisericii Unite – care acuză guvernul american de rasism, iar pe Obama că atacă biserica oamenilor de culoare.  
  
Iar ultima zi a campaniei lui Obama a fost marcată de o tragedie personală: decesul bunicii sale Madelyn Dunham, care l-a crescut pe Barack de la vârsta de 10 ani, după plecarea mamei sale în Indonezia.  
  
Acesta a ieşit în faţa susţinătorilor săi copleşit de tristeţe şi cu ochii în lacrimi, vorbind despre bunica sa ca despre un „erou tăcut”. 
  
A fost unul dintre acei eroi tăcuţi ai Americii. Ei nu sunt celebri. Numele lor nu apar în ziare, dar în fiecare zi ei muncesc din greu şi au grijă de familiile lor”, a spus acesta emoţionat.  
  
Pe de altă parte, tragedia a sporit simpatia oamenilor, reuşind astfel să  îndepărteze teama şi scepticismul american pentru schimbare şi convingând zeci de milioane de americani să îi dea o şansă
  
Niciodată în istoria Americii, şi posibil nici în altă parte, nu s-a înregistrat un efectiv atât de mare de voluntari pentru susţinerea unui candidat la preşedinţie.
În ziua scrutinului, americanii formau cozi uriaşe la urne, iar rezultatele votului transmiteau lumii întregi că Obama era schimbarea aşteptată de cei mulţi. 

Foto: NorthFoto

  
  
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter