A murit scriitorul american J.D. Salinger

De Nicoleta Galeteanu, pe

Născut pe 1 ianuarie 1919 la New York, scriitorul american Jerome David Salinger a murit la vârsta de 91 de ani. În urma sa, lasă o nepreţuite capodopere literare…
… printre care „De veghe în lanul de secară” – romanul care l-a făcut celebru în toată lumea – „Nouă povestiri”, „Dulgheri, înălţaţi grinda acoperişului” sau „Seymour: o prezentare”.

Cel mai apreciat roman al său, „De veghe în lanul de secară„, a fost vândut în peste 65 de milioane de exemplare. Protagonistul cărţii, antieroul Holden Caulfield, a reprezentat pentru adolescenţi un adevărat simbol al rebeliunii, precum şi pentru viaţa misterioasă pe care i-a creat-o autorul.

Deşi a continuat să scrie până la sfârşitul vieţii, scriitorul nu a mai publicat niciun manuscris timp de mai bine de patru decenii, din 1965. De asemenea, nu a acordat niciun interviu presei în ultimii 28 de ani.

La fel ca personajul cărţii sale, viaţa scriitorului american a devenit un mister bine păstrat, după ce a ales să se refugieze în satul Cornish, din New Hampshire.
 
„Iubesc să scriu şi va asigur că scriu cu regularitate. Însă scriu pentru mine şi vreau să fiu lăsat în pace în timp ce fac asta”, a declarat Salinger în ultimul interviu al sau, acordat publicaţiei Boston Globe în 1980.
 
Ultima lucrare a scriitorului, „Hapworth 16: 1924”, a fost publicată în revista The New Yorker, în 1977, dar acesta nu a dorit să fie lansată într-un volum.
 
„Publicarea unei cărţi este o violare gravă a intimităţii mele”, a afirmat scriitorul, într-un interviu acordat, în 1974, cotidianului New York Times.
 
Acesta a refuzat însă cu vehemenţă ecranizarea romanului, spunând că nu vrea să vadă rezultatele tranzacţiei. A lăsat însă această posibilitate familiei lui, ca un fel de poliţă de asigurare, a notat acesta într-o scrisoare trimisă unui producător în 1957.  

Foto:Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter