5 motive să mergi în insula Thassos

De Unica.ro, pe
Insula Thassos este o destinație de vacanță foarte la îndemână, pentru că este situată la numai 9 ore cu mașina de București. Se mai numește și Insula de Smarald a Greciei și este vizitată anual de foarte mulți români, atât pentru apele cristaline și plajele cu nisip alb și fin, cât și pentru apusurile de soare spectaculoase, care pot fi văzute de pe malul mării sau de pe culmile munților care o împrejmuiesc.

Thassos

Thassos este o insulă relativ micuță, locuită de câteva sate pitorești, cu capitala în Limenas, care este și portul principal, și este presărată cu taverne și cafenele cu vedere spre mare. Am fost în Thassos cu câțiva ani în urmă și am păstrat câteva amintiri pe care merită să ți le faci cand ajungi aici.

1.       Plajele superbe

Dacă ajungi în Thassos cu mașina sau închiriezi una chiar de pe insulă, te poți plimba de-a lungul celor aproximativ 100 de km de litoral pentru a vizita cele 35 de plaje pe care insula le pune la dispoziție. Pe cele mai sălbatice dintre ele poți ajunge doar cu vasele de croazieră sau cu ambarcațiuni private. Golden Beach, Skala Potamia, Marble Beach sau Paradise Beach sunt cele mai populare, cu nisip fin și auriu, ape foarte curate, nu foarte adânci, ideale pentru familiile cu copii. Este indicat să profiți de timpul pe care îl ai la dispoziție și să-ți petreci fiecare zi pe câte o plajă diferită, pentru că fiecare are secretele ei. O surpriză plăcută a insulei este Giola, Piscina Sirenelor, o piscină naturală, săpată de valurile mării în stâncă, foarte aproape de Astris, Satul Stelelor.

Marble Beach

Plaja Marble

2.       Mare și munte în același loc

Grecia este vestită pentru relieful montan amestecat cu plajele line din golfuri, iar insula Thassos nu face altceva decât să confirme acest lucru. Poți privi marea de la nivelul plajelor sau poți urca pe falezele înalte care oferă peisaje abrupte și fermecătoare. Cei mai harnici pot încerca chiar traseul vârfului Ypsario, un masiv care urcă până la o înălțime de peste 1200 de metri.

Mare si munte

 

3.       Tavernele: răsfăț culinar

La fel ca și în alte insule și stațiuni din Grecia, în Thassos te vei bucura de un adevărat răsfăț culinar. Poți încerca preparatele grecești tradiționale, dar și fructele de mare, peștele, măslinele, brânza de capră, binecunoscutul tzatziki și băuturile locale cu esență de anason. Calamarii, caracatițele și creveții nu lipsesc din meniul tavernelor, care sunt pline în permanență și deschise, de multe ori, până dimineață, la răsărit.

Cubed feta cheese in olive wood

Brânză feta și ulei de măsline

roasted spicy eggplants with Greek yogurt

Vinete picante în sos de iaurt

4.       Satele grecești

Potos, Patamia, Panagia și Theologos sunt cele mai populare sate ale insulei. Sunt niște foste sate pescărești situate la poalele munților și sunt într-adevăr fermecătoare, prin arhitectura tradițională a caselor și prin străduțele înguste. Odată ajunsă aici, poți încerca mierea specifică locului, dulcețurile, brânza feta sau uleiul de măsline cu arome diferite.

Traditional houses of Panagia, Thassos, Greece

5.    Insula este plină de pisicuțe

O surpriză plăcută a insulei este numărul foarte mare de pisicuțe, care se bucură de soare nestingherite pe străduțele înguste, dorm pe ambarcațiunile din port sau pândesc tavernele pentru un prânz copios.

Pisici_Thassos

 

Sursă foto: Shutterstock

Citește și:

10 plaje spectaculoase din Grecia pe care merită să le încerci

Cele mai populare plaje de nudiști din Europa

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter