24 ianuarie, Ziua Unirii

De Nicoleta Galeteanu, pe

Cum altfel ai putea să celebrezi Marea Unire dacă nu printr-o „horă a frăţiei” pe versurile lui Vasile Alecsandri? Chiar dacă nu mai este liberă…
 … Ziua Unirii Principatelor Române îi convoacă pe toţi cei „cu inima română” să întindă Hora Unirii în mai toate oraşele din ţară.

Deşi pe fundal se mai aud proteste, huiduieli sau rugăciuni ale prelaţilor Bisericii, 24 ianuarie este totuşi o sărbătore în care domneşte veselia şi frăţia românească. Pentru că tradiţia o cere, românii cu spirit patriot se strâng astăzi prin pieţele centrale ale oraşelor, unde se vor prinde în horă şi vor încerca să ţină ritmul.

Evenimente în Bucureşti

În Capitală, Ziua Unirii Principatelor Române nu a prea mobilizat distracţia în cluburi care altădată se întreceau în petreceri tematice. Sărbătoarea va fi marcată doar de către Primaria sectorului 2, unde vei avea prilejul să „dai mână cu mână” cu urmaşii lui Alexandru Ioan Cuza şi ai lui Gheorghe Pop de Băseşti – Dimitrie Calimachi şi Constantin Duţu.

Tot aici, va fi deschisă o expoziţie de pictură, dedicată evenimentului de la 1859, concerte şi programe artistice, aşa că dacă vrei să înfrunţi gerul, cu siguranţă te vei încălzi în horă.

Vor urma apoi mesajele din partea Guvernului României, care au „încins” deja atmosfera la Iaşi, acoperite însă rapid de huiduieli şi fluierături.

În acelaşi spirit al sărbătorii, la Cercul Militar Naţional are loc vernisajul expoziţiei de fotografie, „Culorile Carpaţilor”, realizată de Ioan Stoenica. Expoziţia este deschisă până la ora 18,00, iar intrarea este gratuită.

24 ianuarie, a doua Unire a Principatelor

Unirea oficială a ţărilor române Moldova şi Ţara Românească se înfăptuieşte la 24 ianuarie 1859, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, însă prima intregire a celor trei provincii Muntenia, Ardealul şi Moldova a avut loc în timpul Voievodului Mihai Viteazul, la 1600 la Alba-Iulia.

Astfel, la 24 ianuarie 1859 are loc, de fapt, a doua Unire a românilor, de data aceasta, însă, fără Transilvania şi Basarabia, rămase în continuare sub ocuapaţie austro-ungară şi ţaristă, până la 1 decembrie 1918.

Ziua de 24 ianuarie nu a fost declarată zi de sărbătoare legală, nelucrătoare. Propunerea a fost adoptată în Senat anul trecut, dar nu a trecut însă şi de Camera Deputaţilor.

Foto: Agerpres

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter