Tulpină de coronavirus dublu mutantă, descoperită în India

De Unica.ro, pe
Ministerul Sănătății din India a declarat că a detectat o variantă dublu mutantă de coronavirus, care s-ar răspândi mai ușor și ar rezista vaccinurilor, potrivit Daily Mail.

Experții din Marea Britanie sunt de părere că nu există motive să ne alarmăm momentan, întrucât nu ar exista dovezi în acest sens. Ba mai mult, au criticat „afirmațiile îndrăznețe” ale Indiei, după cum arată Libertatea.

Pe de altă parte, experții indieni spun că au descoperit varianta nouă în urma secvențierii și analizei genomului unei mostre a cărei proveniență este statul Maharashtra, unul dintre cele mai afectate state din India. Ministerul Indiei nu știe încă dacă această tulpină se află în spatele creșterii de cazuri de acolo.

„Deşi în India au fost detectate mai multe VOC şi o nouă variantă dublu mutantă, acestea nu au fost depistate într-un număr suficient pentru a stabili o relaţie directă sau pentru a explica creşterea rapidă a numărului de cazuri în anumite state”, arată ministerul Indiei într-un comunicat, citat de Agerpres.

Citește și: O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2, descoperită în Belgia

Citește și: Epidemiolog britanic: Distanțarea socială și purtarea măștilor vor mai fi necesare câțiva ani

Citește și: Situație gravă la ATI Iași: „În anumite zile, eliberarea se întâmplă și prin decesul unor astfel de pacienți”

Citește și: Europa a eșuat în a opri al treilea val al pandemiei, iar SUA ar putea urma

Cercetătorii britanici cred că nu există motive de îngrijorare. „Nu ar trebui să încercăm să facem din asta ceva ce nu este”, explică Dr. Simon Clarke, biolog molecular la Universitatea Reading pentru Daily Mail, citat de Libertatea. El a mai precizat că „este cel mai probabil același lucru pe care l-am văzut și în alte variante, cum ar fi cele din Brazilia și Africa de Sud – care au toate mutații multiple pe proteina lor spike. Nu am văzut încă nicio dovadă care să sugereze că este un virus recombinant”.

Până acum, singura versiune hibridă de coronavirus recunoscută ar fi cea din SUA, care reprezintă o combinație între varianta Kent și cea din California.

În ultima zi, India a raportat 47.262 de cazuri noi, acesta fiind cel mai înalt bilanț de la începutul lunii noiembrie, numărul total de infectări ajungând la 11,7 milioane.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter