Singura modalitate legală de a prezenta declarațiile pe proprie răspundere pe telefon

De Unica.ro, pe
Începând cu data de 25 martie declarația pe proprie răspundere a devenit obligatorie pentri românii care ies din casă. Însă, există un mare impediment: lipsa accesului la imprimantă.

Multe persoane s-au gândit să își fotografieze semnătura făcută cu pisuxl pe o foaie și apoi să o intruducă în documentul PDF de pe telefon. Dar această variantă nu este acceptată de oamenii legii.

Potrivit autorităților, deși poți prezenta polițistului sau jandarmului declarația în format electronic, aceasta tot trebuie printată pentru a fi semnată de mână. Ulterior, ea poate fi fotografiată și prezentată agentului.

Până în acest moment singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere”, au explicat reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică, citați de Mediafax.

Deși unele persoane consideră că pot include electronic semnătura pe declarație, acest lucru nu este posibil. Și asta din cauza legii 455/2001 privind semnătura electronică. Așadar, acest tip de semnătură are un alt regim de utilizare.

În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Soluția este una singură: să scrii declarația de mână.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter