Relaţii: Ce faci dacă soţul tău e obsedat de fotbal?

De Libertatea pentru femei, pe

Numai ce vine sfârșitul săptămânii și îl vezi că-și ia tricoul și fularul cu însemnele clubului și dus este cu echipa în deplasare. Iată cum poți să faci față acestei mari pasiuni a lui.
Ai vrea poate să mai vorbești cu el, însă nu ai nicio șansă. Este mereu ocupat cu pasiunea lui. Cheltuiește mulți bani și, mai ales, timp. Cum să faci să se gândească și la voi?

Un hobby devenit obsesie

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu vede în aceste obiceiuri o dependență, de care soțul tău ar trebui să scape. Una este să îi placă fotbalul, dar alta este să facă dintr-un hobby o obsesie, o pasiune mai importantă decât orice altceva. Totuși, „este foarte important să nu îl cicălești, să nu-i aduci reproșuri sau să încerci să îl convingi îngrădindu-i anumite drepturi, cum ar fi să nu-i mai calci, să nu-i mai gătești sau să îi oprești toți banii ca să nu mai poată ieși”, atenționează psihologul. În acest fel, efectul va fi contrar și veți începe o adevărată luptă, din care nimeni nu iese învingător.

Arată-i înțelegere

Modul tău de abordare ar trebui să fie cât se poate de calm și de împăciuitor. Ar fi bine să lași să se vadă afecțiune față de el, dar și să deschizi discuții sincere, din care să reiasă problemele cu care te confrunți din cauza dependenței lui (lipsa unui ajutor, faptul că nu mai are timp de familie sau – de ce nu? – lipsa banilor pe care îi cheltuiește așa). Astfel, poate înțelege mai bine punctul tău de vedere și abordarea blândă îi va trezi un sentiment de rușine. Faptul că nu îl vei respinge prin ceartă și îi vei explica tot ceea ce simți va face să te înțeleagă mai ușor.

ESTE RECOMANDATĂ PSIHOTERAPIA

„Dacă este obsedat de fotbal, este clar că suferă de o formă de dependență. În ultima perioadă, problema dependenței este tot mai des întâlnită, fie ea de tutun, alcool, droguri chiar, jocuri de noroc, calculator, dar și… fotbal. Soțul tău are nevoie să înțeleagă și să accepte faptul că aceasta este o dependență. În acest caz, sunt recomandate psihoterapia și grupul de sprijin, dar înainte de aceasta, este nevoie să îl încurajezi că poate reuși. Apoi, căutați împreună activități cu care să înlocuiască pasiunea sa  extremă (mergeți cu bicicletele prin parc, găsiți filme interesante de văzut împreună, faceți excursii sau ieșiri la iarbă verde cu alte familii etc.). Important este să fie activități care vă fac plăcere amândurora”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter