Meteo ANM: Avertizare de tip cod portocaliu de caniculă și vijelii puternice

De Unica.ro, pe
Caniculă și vijelii arată prognoza meteo ANM pentru zilele ce urmează. Meteorologii au emis atât avertizări de tip cod galben de caniculă și instabilitate atmosferică temporar accentuată, precum și cod portocaliu ce anunță un val de căldură și vijelii puternice. 

Prognoza meteo ANM anunță un final de lună cu fenomene extreme, de la disconfort termic ridicat și caniculă, la vijelii puternice. În vigoare sunt mai multe avertizări de tip cod galben și cod portocaliu.

Avertizare ANM de tip cod galben

ANM a emis două avertizări de tip cod galben, pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată și pentru caniculă. 

În intervalul 28 – 31 iulie, „valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade”, potrivit ANM

În intervalul 28 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 02:00, „local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.

 Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse”, au mai anunțat meteorologii. 

Citește și: Emisiunea Ce se întâmplă, doctore? nu va mai fi difuzată la Pro TV

Cu ce se ocupă, de fapt, fiica lui Mircea Diaconu – nimeni nu se aștepta

Moștenitorul imperiului Ferrari s-a căsătorit cu o româncă

Joey Jordison, cofondatorul trupei Slipknot, a murit la 46 de ani

Meteo ANM: Avertizare de tip cod portocaliu

O avertizare de tip cod portocaliu de vijelii puternice și grindină este în vigoare în intervalul 28 iulie, ora 13:00 – 28 iulie, ora 23:00. De asemenea, de mâine va intra în vigoare și un cod portocaliu de caniculă. 

Prognoza meteo ANM arată că „în județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp.

Pe de altă parte, în zilele de 29, 30 și 31 iulie „în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.”

Vremea va fi extrem de călduroasă și în zilele de 1 și 2 august, când valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Vremea în București

Vremea se va menține caniculară și în București până în ultima zi a lunii iulie. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar până la sfârșitul săptămânii disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Valorile temperaturii maxime se vor situa în jurul a 38 de grade, iar temperatura minimă va avea valori, în general, de 20…22 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat, exceptând seara zilei de miercuri (28 iulie), când vor fi condiții pentru fenomene asociate instabilității atmosferice, ce se pot concretiza îndeosebi prin intensificări ale vântului și descărcări electrice„, potrivit ANM. 

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter