Loboda – beneficii și proprietăți. Cum folosești loboda în rețete

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 18 octombrie 2022, 14:32

Loboda este una dintre buruienile de leac bine cunoscute încă din Antichitate. Poate crește spontan în grădina ta sau la marginea livezilor și se consumă primăvară, când frunzele ei sunt moi și fragede.

Cuprins

Loboda este una dintre cele mai bune plante de leac, folosită în hrana oamenilor simpli din cele mai vechi timpuri. Moșii și strămoșii noștri mâncau adesea ciorbe acre cu lobodă sau tocănițe sănătoase cu verdețuri, din care loboda nu lipsea primăvara.

Fierturile de lobodă erau folosite adesea pentru durerile de stomac, pentru diaree, pentru guturai și răceală, pentru bolile plămânilor, dar și extern pentru tratarea unor bube și eczeme.

Loboda, o buruiană fără pretenții

Loboda - beneficii și proprietăți. Cum folosești loboda în rețete
plante tinere de loboda rosie

Frunzele de lobodă sunt ușor de recunoscut după culoarea lor mov, dar sunt și plante care au frunzele verzi. Loboda crește spontan prin grădini, lângă vii și livezi, îndeosebi în zona de câmpie și de deal.

Poate fi semănată din semințe, pe care le poți recolta la sfârșitul verii. Semințele rezistă bine peste iarnă în sol și germinează primăvara spre sfârșitul lunii martie.

Planta matură crește înaltă și poate avea culoarea mov sau verde, așa cum frunzele și florile ei pot fi și ele mov sau verzi. Dar frunzele sunt cele care se consumă și acestea trebuie culese cât planta este încă foarte fragedă, la câteva zile după ce a răsărit.

Loboda poartă numele științific atriplex hortensis și merită să fie cultivată în grădină pentru beneficiile ei mari asupra sănătății organismului.

Germenii de lobodă

Semințele de lobodă pot fi cultivate și în mini răsadnițe care se țin la lumină și căldură pentru a stimula germinarea. Udate frecvent și bine îngrijite, semințele vor germina în câteva zile.

Germenii de lobodă sunt foarte valoroși pentru sănătate și se consumă ca atare, în salate de verdețuri sau în sandviciuri.

Semințele încolțite de lobodă sunt apreciate pentru valorile lor ridicate de săruri minerale, antioxidanți și carotenoizi, care ajută la susținerea imunității și combaterea cancerului.  

Loboda, proprietăți nutritive

Planta contine glucide, celuloză, proteine, substanțe minerale, acid oxalic, pigmenți clorofilieni și carotenoizi.

Loboda este bogată în vitamina C, frunzele ei sunt acrișoare și delicioase când sunt adăugate în salate. Conform unor studii, se presupune că o porție de 100 gr de lobodă crudă conține mai multă vitamina C decât un fruct de kiwi care este unul dintre cele mai bogate fructe în vitamina C.

De asemenea, loboda mai conține procente semnificative de vitamina K, calciu, magneziu, fosfor și fier. Nu în ultimul rând, între verdețurile de primăvară de la noi, loboda este cea mai bogată în cupru, mineral deosebit de important pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos.

Beneficiile pentru sănătate

Loboda - beneficii și proprietăți. Cum folosești loboda în rețete
Loboda, printre cele mai gustoase verdețuri de primăvară

Loboda este utilizată în scop terapeutic încă din Antichitate. Datorită gustului ei acrișor, este cunoscută drept un remediu bun pentru bolile stomacului și ale sângelui.

Loboda are acțiune:

  • diuretic-depurativa,
  • remineralizanta
  • vitaminizanta,
  • emolienta,
  • emetica,
  • calmanta.

Loboda protejează stomacul

Folosită din timpuri vechi pentru probleme de stomac, loboda este într-adevăr una dintre verdețurile de primăvară care previne ulcerul, calmează inflamația și balonarea și ajută digestia. Datorită fibrelor sale care se digeră ușor și datorită acizilor benefici, loboda este recomandată persoanelor care au probleme cu diareea și cu aciditatea gastrică.

Ajută sistemul renal și urinar

Loboda are efect diuretic și ajută organismul să elimine mai ușor substanțele care blochează rinichii și vezica urinară. Cu toate acestea, loboda conține acid oxalic, iar persoanele care suferă deja de litiază renală trebuie să consume lobodă cu moderație.

Susține imunitatea

Datorită vitaminei C, datorită fierului și magneziului, precum și datorită antioxidanților, loboda este o plantă de leac foarte bună pentru rezistența și imunitatea organismului. Pigmenții verzi și mov din frunze arată că ea conține concentrații mari de antioxidanți care combat radicalii liberi și ajută celulele organismului să funcționeze optim.

Reduce colesterolul depus pe artere

Unele studii arată că antioxidanții, saponinele și vitaminele pe care le conține loboda reglează cantitatea de colesterol și chiar ajută la eliminarea colesterolului rău depus pe artere. În acest scop, loboda trebuie consumată crudă, iar germenii de lobodă sunt cu atât mai eficienți, deoarece concentrația de antioxidanți este mai mare.

Este un bun laxativ

Loboda are un efect emolient și laxativ asupra bolului alimentar din intestine și ajută la o mai bună eliminare a acestuia, mai ales în cazul persoanelor care suferă de constipație. Frunzele crude de lobodă pot fi amestecate cu diverse verdețuri aromatice și iaurt pentru un sos delicios și bun în caz de constipație.

Previne anemia și stările de slăbiciune

Salatele și ciorbele cu lobodă sunt foarte bune pentru pacienții aflați în faza de recuperare, pentru cei care au o deficiență de săruri de fier, amețeli, vertij și slăbiciune. Frunzele de lobodă sunt bogate în fier și magneziu și pot fi consumate alături de spanac și alte verdețuri de primăvară.

Loboda, leac pentru dureri și inflamații

Cataplasmele cu frunze fierbinți de lobodă erau folosite din vechime pentru durerile articulare și pentru a trata diverse inflamații și infecții are pielii.

Studiile recente au demonstrat că saponinele din lobodă au efect antiinflamator și ea poate fi un bun remediu pentru durerile articulare.

Cum să folosești loboda în rețete

Loboda - beneficii și proprietăți. Cum folosești loboda în rețete
Ciorba de lobodă este o mâncare tradițională care se serveste rece

Frunzele fragede de lobodă sunt folosite îndeosebi în salate, borșuri, mâncăruri cu sos sau plăcinte.

În salate, loboda poate fi combinată cu spanac, salată verde, ceapă verde, pătrunjel și mărar, cu iaurt, cu sos de lămâie și smântână.

În ciorbe, frunzele de lobodă se adaugă spre final, după ce a fiert carnea, deoarece adaugă un gust acrișor și delicios.

În mâncăruri scăzute și tocănițe, loboda poate fi folosită cu ceapa verde, cu spanacul, cu roșii, ardei gras, vinete și carne de pui.

În plăcinte, frunzele tocate de lobodă pot fi combinate cu ceapă verde și brânză sărată.    

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter