La șapte copii săraci, Moș Crăciun nu a venit niciodată: „L-am văzut doar la televizor”

De Ioana Tătaru, pe
Șapte copii din județul Vaslui îl așteaptă de Moș Crăciun, de ani buni. Cei mici nu l-au văzut pe Moșul niciodată. Nici acasă, nici la grădiniță sau la școală, unde nu merg pentru că nu au hăinuțe sau încălțări.

 

Dacă mulți copii, în această perioadă, își doresc de la Moșul o tabletă sau un telefon de ultimă generație, pentru șapte copilași din satul Doagele viața este diferită. Fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire! Nu au petrecut niciodată de sărbători și nici nu știu ce înseamnă să fie vizitați de Moș Crăciun: „Moș Crăciun nu a venit niciodată. L-am văzut doar de la televizor”, spune Denis, băiețelul de 8 ani.

copii

Toți cei șapte frați și mama lor dorm înghesuiți în două paturi

Cei șapte copii locuiesc împreună cu mama lor, într-o cămăruță insalubră, cu geamuri prin care intră gerul și cu o ușă care abia se ține în balamale. Toți cei șapte frați și mama lor dorm înghesuiți în cele două paturi din încăperea în care aerul este dezmorțit, cu o plită doar atunci când se face mâncare, aceeași zi de zi: fasole, cartofi și mămăligă: „Pâinea e ca și cozonacul pentru noi. Nu avem bani s-o cumpărăm”, a spus Ludovica Iorga, mama copiilor. Ea trebuie să asigure hrana familiei din 495 de lei pe lună, atât cât însumează alocațiile fraților Iorga.

„Câte nu am dori de la Moș Crăciun?(…) A fost Moș Nicolae, copiii l-au văzut la televizor, s-au trezit de dimineață și s-au uitat în papuci, cei pe care îi au, și au început să plângă că nu au găsit nici măcar o bomboană. Ei doar au sperat…”, a mărturisit Ludovica Iorga, mama copiilor.

Cei mici nu au posibilități pentru a merge la școală

Cei mici nu au condițiile necesare pentru a merge la școală. Diana (10 ani) a reușit să dacă doar două clase, iar Larisa (15 ani) a terminat școala primară, Gemenii de 6 ani, Mădălin și Ștefan, nu mai merg nici ei la grădiniță: „Cât a fost cald, i-am lăsat. Acum nu mai am haine și papuci cu ce să îi trimit”, e declarat mama copiilor pentru Libertatea.ro

„M-aș duce să muncesc pe aici prin sat, dar nu am unde, iar copiii nu-i pot lăsa singuri să plec în altă parte. Și așa este dus soțul la o stână, iar pentru asta ne-au tăiat și ajutorul social de la primărie”, spune mama copiilor.

copii saraci

Singurii care mai merg la cursuri sunt Denisa și Denis, gemenii de 8 ani, aflați în clasa pregătitoare.

Pentru a mai scăpa de sărăcie, Ludovica Iorga s-a înscris într-un program social, cu finanțare europeană, pentru cei neșcolarizați, trecuți de 18 ani, dar din păcate femeia nu a fost acceptată deoarece are mai multă școală decât cei neșcolarizați. Mai exact, 8 clase și nu se încadrează…

Sursa: Libertatea.ro

Sursa foto: Libertatea.ro, Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter